Δήλωση του Αντιδημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Σπ. Βασιλείου

Σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Σπυρίδων Βασιλείου αναφέρει:

«Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει μια δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι αυτή του καθορισμού των τελών για την επόμενη χρονιά. Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν επιθυμεί να χρεώσει τους δημότες με παραπάνω χρήματα. Από την άλλη οφείλουμε να είμαστε συνεπείς και ειλικρινείς απέναντι στους δημότες και στις υπηρεσίες που υποχρεούμαστε να προσφέρουμε. Γιατί τα χρήματα που εισπράττουμε είναι απόλυτα ανταποδοτικά με βάση το νόμο, δηλαδή χρησιμοποιούνται ώστε να στηρίξουν οι δήμοι τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού. Που ξοδεύονται λοιπόν αυτά τα χρήματα;

 Ξοδεύονται προκειμένου να πληρωθεί το ρεύμα που καταναλώνεται στο δημοτικό φωτισμό, οι λάμπες που τοποθετούνται, οι μισθοδοσίες των ηλεκτρολόγων αλλά και του προσωπικού καθαριότητας, τα απορριμματοφόρα με τα καύσιμά τους και η συντήρηση αυτών, οι κάδοι που βλέπουμε στους δρόμους και κάθε άλλη δαπάνη τέτοιου τύπου. Τέλος χρήματα με βάση τη νομοθεσία που ισχύει εδώ και χρόνια πρέπει να προσφέρονται και στον παραλήπτη των απορριμμάτων το ΧΥΤΑ όπως τον ξέρουμε ή το ΦΟΔΣΑ ( Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) της γεωγραφικής ενότητας του νομού στην οποία ανήκουμε. Εκεί δε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη αλλαγή η οποία αφορά στην ενοποίηση των τεσσάρων ΦΟΔΣΑ του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε ένα με έδρα το Αγρίνιο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ανταποδοτικού τύπου είναι και η υπηρεσία ύδρευσης αποχέτευσης η οποία όμως στην περίπτωσή μας προσφέρεται από τη ΔΕΥΑΜ και καμία σχέση δεν έχει με τα συγκεκριμένα τέλη. Γιατί λοιπόν πρέπει να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη; Όχι βέβαια γιατί θέλουμε να γίνουμε δυσάρεστοι. Αλλά γιατί ως Δήμος πρέπει να είμαστε όσο μπορούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Τελευταία αύξηση έγινε πριν πέντε χρόνια. Οι αρκετές συνταξιοδοτήσεις έφεραν μείωση κατά πολύ στο προσωπικό με αποτέλεσμα από τη μία να πέφτει η μισθοδοσία ως ποσό και να διευκολύνεται οικονομικά ο δήμος από την άλλη να πέφτει σε οριακά επίπεδα η παροχή υπηρεσίας. Σήμερα ο Δήμος διαθέτει επί της ουσίας δύο ηλεκτρολόγους για όλη την επιφάνεια και ασφυκτιά στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει τους δημότες στο θέμα του φωτισμού.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει με το προσωπικό της καθαριότητας ενώ την ίδια στιγμή τα απορριμματοφόρα απαιτούν όλο και μεγαλύτερα ποσά σε κόστος συντήρησης. Τα τελευταία επτά-οκτώ χρόνια δεν αγοράστηκε ούτε ένα απορριμματοφόρο. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και μία ακόμη παράμετρος που ονομάζεται ΦΟΔΣΑ νομού Αιτωλοακαρνανίας, ένας φορέας που θα διαχειρίζεται ενιαία τα απορρίμματα στην Αιτωλοακαρνανία και στον οποίο όλοι οι δήμοι πρέπει να συνεισφέρουν.

Αγαπητοί συνδημότες,

σε κανένα δεν αρέσει να γίνεται δυσάρεστος οφείλουμε όμως να τηρούμε υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες και όταν φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό μας πρέπει να κάνουμε τα πλάνο με τα δεδομένα που έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή και όσον αφορά στα τέλη  δε μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Να είστε βέβαιοι ότι σαφώς θα εφαρμόσουμε πλάνο μείωσης των δαπανών πράγμα όμως που δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι βέβαιο πως μέσα στο πλάνο μας είναι τα παρακάτω :

  1.     Μείωση του ενεργειακού κόστους. Το κόστος που πληρώνουμε στη ΔΕΗ για το δημοτικό φωτισμό αποτελεί περίπου το 20% των τελών που θα εισπράξει ο Δήμος την επόμενη χρονιά. Σαφώς επενδύοντας στην ενέργεια είτε μέσω εξοικονόμησης είτε μέσω ενεργειακού συμψηφισμού(φωτοβολταϊκά ) μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα
  2.     Μείωση του όγκου απορριμάτων. Πως θα επιτευχθεί αυτό; Αυξάνοντας την ανακύκλωση σε γυαλί, χαρτί, μέταλλα, πλαστικό και εφαρμόζοντας προγράμματα κομποστοποίησης. Θα πρέπει να γνωρίζουν ωστόσο οι δημότες ότι και όλα αυτά για να εφαρμοστούν έχουν κόστος και απαιτούν προσπάθεια και από τους ίδιους. Όσο κι αν προσπαθήσει ο Δήμος ποτέ δε θα πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δε συμμετέχουν και οι δημότες.

Απορίας άξιον είναι η στάση των δύο πιο μεγάλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης και στο συμβούλιο αλλά και με ανακοινώσεις μετά. Μάλλον και οι δύο δεν κατάλαβαν ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγήθηκαν αυτό που τελικά εγκρίθηκε. Τι λέει η νομοθεσία ;  Δίνει το δικαίωμα σε οποιαδήποτε παράταξη να καταθέσει εναλλακτική πρόταση των τελών αρκεί αυτή να είναι τεκμηριωμένη και να συνοδεύεται από εισήγηση της υπηρεσίας.

Δύο πράγματα συμβαίνουν : Είτε δε γνώριζαν τη νομοθεσία η οποία βρίσκεται σε ισχύ από το μήνα Αύγουστο πριν ακόμα αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου   Είτε τη γνώριζαν αλλά επέλεξαν να είναι αρεστοί στους δημότες και όχι ειλικρινείς αφού η υπηρεσία έδωσε με σαφήνεια το δρόμο με την εισήγησή της.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας….»

Ο  Αντιδήμαρχος

Σπυρίδων  Βασιλείου