Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Μετεκλογικές συνεργασίες υπαγορεύουν μόνο οι πολίτες

-Θεωρείτε πειστικό το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από το μνημόνιο;

Τυπικά πρόκειται για μια χρονική λήξη του μνημονίου. Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει δεσμευθεί σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο με πλεονάσματα ύψους 3.5% μέχρι το 2022 και 2.2% μέχρι το 2060. Ουσιαστικά προμηνύεται μια νέα φάση λιτότητας. Επίσης, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα πραγματικά προβλήματα που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, ενώ το χρέος παραμένει στο 178% του ΑΕΠ. Χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι διαφυλάσσεται η μακροοικονομική σταθερότητα, χωρίς να έχουν ανακάμψει τα κίνητρα για εργασία και καινοτομία και χωρίς να έχει θεραπευτεί το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε λόγο για πραγματική ανάκαμψη.

 

-Το κεντρικό αφήγημα του Κινήματος Αλλαγής στο δρόμο για τις εκλογές ποιο είναι;

Η Κεντροαριστερά, το Κίνημα Αλλαγής εγγυάται τη Δημοκρατία και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Δεν είναι δυνατόν η μη κανονική λειτουργία του κράτους λόγω της οικονομικής κρίσης να οδηγεί στην ενίσχυση ναζιστικών μορφωμάτων. Δεν το επιτρέπει η ιστορία και ο πολιτισμός μας. Με το Σχέδιο Ελλάδα που παρουσίασε η κα Γεννηματά στη Δ.Ε.Θ. στοχεύουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να επαναθεμελιώσουμε το κοινωνικό κράτος μέσα από ένα προοδευτικό μείγμα πολιτικής. Έχουμε τις προτάσεις και την τεχνογνωσία να υλοποιήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν τις επενδύσεις και θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασιακής ασφάλειας και κοινωνικής κινητικότητας. Όπως έχουμε και τη βαθιά γνώση ότι για να αντέξει η ανάπτυξη, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος δικαίου που να υπερασπίζεται τους θεσμούς, να θωρακίζει με σύγχρονες πολιτικές το εθνικό σύστημα υγείας, να μεριμνά ουσιαστικά και όχι επιδοματικά για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, να προωθεί την κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη και βεβαίως να μπορεί να απαντήσει στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που απειλεί την κοινωνική συνοχή και την πληθυσμιακή μας οντότητα.

 

-Η Νέα Δημοκρατία απάντησε στον νόμο Κατρούγκαλου με το Ασφαλιστικό Πινοσέτ. Ποια είναι η θέση του ΚΙΝ.ΑΛ.;

Ο ν. Κατρούγκαλου πρέπει να καταργηθεί διότι οδηγεί σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα. Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, όπως επίσης και για τη μη περικοπή των συντάξεων. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μετάβαση ενός τμήματος της επικουρικής στις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως παρουσιάζεται, θα οδηγήσει στην κατάρρευση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Ο διάλογος για τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού, τον υποχρεωτικό που είναι κρατικός, τον συμπληρωματικό που είναι ένα μεικτό σύστημα κρατικού και ιδιωτικού και τον εθελοντικό, όπως είναι η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να αντιστοιχεί σε επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες στις οποίες θα στηριχθεί η συγκρότηση ενός κοινωνικά δίκαιου ανταποδοτικού και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.

 

-Στη Δ.Ε.Θ. ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας είναι σε ανοιχτή συνομιλία με αυτοδιοικητικά σας στελέχη. Πως αντιδρά το ΚΙΝ.ΑΛ.;

Το Κίνημα Αλλαγής κινείται αυτόνομα ως γνήσιος εκφραστής της Κεντροαριστεράς, όπου σύμφωνα με το ιδεολογικό του υπόβαθρο έχει πρόταγμα συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο. Η παράταξή μου δεν μπορεί να ξεχάσει ούτε την καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας 2004-2009 από τη Νέα Δημοκρατία, ούτε τα «Ζάππεια» του κ. Σαμαρά. Εκτιμώ πως ούτε όσοι ανήκουν πολιτικά στον χώρο μας μπορούν, μιας και στρατηγικός ιδεολογικός αντίπαλός μας ήταν πάντοτε η συντήρηση. Ωστόσο, δεν μπορούν, επίσης, να ξεχαστούν τα «πολιτικά κατορθώματα» της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. με το ανεφάρμοστο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και την ψήφιση ενός τρίτου αχρείαστου μνημονίου. Το να στηριχθούν τα επιτυχημένα στελέχη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το θεωρώ πολιτική υγεία και αναγνώριση στο έργο τους. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωτοστάτησε και πραγμάτωσε όλες τις μεγάλες επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση του κράτους. Βέβαια, σήμερα, με ρεαλισμό βλέπουμε ότι τα χρίσματα στις τοπικές κοινωνίες έχουν ξεπεραστεί από τους πολίτες.

 

-Φοβάστε ότι η πόλωση ενδεχομένως να συρρικνώσει τις δυνάμεις σας;

Στη Δ.Ε.Θ. αποκαλύφθηκε η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να προτάξει τις επιθυμίες της αγοράς έναντι των αναγκών της κοινωνίας, αλλά και του κ. Τσίπρα να προτάξει την επιθυμία του για παραμονή στην εξουσία έναντι ενός συγκροτημένου μεταμνημονιακού σχεδίου. Το Κίνημα Αλλαγής τοποθετήθηκε σαφώς με το Σχέδιο Ελλάδα, με το όραμά μας για μια ανάπτυξη που δεν στηρίζεται στην υπερφορολόγηση αλλά στην παραγωγή εγχώριου πλούτου μέσα από ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αντιμάχεται τις κοινωνικές και διαγενεακές ανισότητες. Στόχος μας να γυρίσουν οι 465.000 νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό και να αλλάξουν τη χώρα. Εκτιμώ λοιπόν πως το όραμά μας θα επικρατήσει μιας νέας άγονης πόλωσης.

 

-Τι θα πράξετε ως κόμμα για να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα εάν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα. Το Κίνημα Αλλαγής θα έμπαινε σε κυβέρνηση συνεργασίας και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Τις συνεργασίες τις υπαγορεύουν οι πολίτες με την εκλογική δύναμη που δίνουν στα κόμματα. Είναι πρόωρο να ανοίγει ένας τέτοιος διάλογος προδικάζοντας τη λαϊκή ετυμηγορία. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εκλογές πρέπει να υπάρξει μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία με ορίζοντα τετραετίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως γνήσιο πατριωτικό κόμμα έβαλε πάνω από όλα την πατρίδα και το ίδιο κατακρεουργήθηκε. Οι δε αντιμνημονιακές δυνάμεις που βρέθηκαν στο Σύνταγμα βάζοντας το κόμμα πάνω από την πατρίδα, ενστερνίστηκαν στο τέλος την εθνική στρατηγική που χαράχθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 2009-2011. Το Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν, θα κινηθεί σύμφωνα με το ιδεολογικό μας στίγμα και τη διαχρονική πολιτική ταυτότητα της Δημοκρατικής Παράταξης.