Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Ομιλία για το Πολυνομοσχέδιο και το Άσυλο (Βίντεο)

Ομιλία για το Πολυνομοσχέδιο και το Άσυλο στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Το παρόν πολυνομοσχέδιο έρχεται με τη διαδικασία του επείγοντος.

Μετά από μια σύντομη διαβούλευση και μια συζήτηση που διαρκεί μόλις τρεις ημέρες.

Να θυμίσω στην Κυβέρνηση ότι παρόμοιες διαδικασίες ζήσαμε κατά κόρον στο παρελθόν.

Διαδικασίες  τις οποίες και καταγγείλαμε ως αντιπολίτευση τόσο εμείς, όσο και εσείς.

Ωστόσο, ελπίζουμε να μην υιοθετήσετε αυτή την πρακτική ως Κυβέρνηση και η σημερινή διαδικασία να είναι η εξαίρεση στον κανόνα που πρέπει επιτέλους να επανέλθει.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το παρόν διυπουργικό νομοσχέδιο έχει 5 βασικές ρυθμίσεις.

  • Κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια
  • Δημιουργία πλαισίου για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες
  • Το άνοιγμα του δρόμου για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων
  • Τη μείωση στο επιτόκιο για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από το 5% στο 3% όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.

Και τέλος

  • Τις ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε Περιφέρειες και Δήμους

Εδώ επιτρέψτε μου κ. Υπουργέ να σας τονίσω την ανάγκη να γίνουν αποδεκτές οι παρατηρήσεις της ΕΣΑΜΕΑ

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής ανέλυσε επί της αρχής τη θέση του Κινήματος Αλλαγής εμπεριστατωμένα και απόλυτα τεκμηριωμένα.

Ωστόσο Θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις για τα άρθρα 87 έως 89 που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και για τα άρθρα 62 έως 71 για το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Για τη σύνθεση του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

Θετική λοιπόν  η συμμετοχή μέλους του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ο ορισμός αναπληρωματικών μελών.

Το άρθρο 88 όμως δεν υπήρχε στη διαβούλευση και πραγματικά εκπλήσσομαι, διότι δημιουργεί θέσεις μετακλητών υπαλλήλων και ειδικών συμβούλων. 

Χωρίς να ορίζει τη διαδικασία και να προσδιορίζει τα προσόντα σε συνδυασμό με το καθηκοντολόγιο.

Επίσης στο άρθρο 89 ανακαλούνται οι 4 αποφάσεις που αφορούν την προκήρυξη θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών, χωρίς όμως να προσδιορίζει κανένα άλλο στοιχείο για τους διορισμούς αυτών.

Για τα άρθρα 62 έως 71 που αφορούν τα θέματα Παιδείας  

  • Όπως , οι παρεμβάσεις για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων πληρωμής  των ωρομισθίων εκπαιδευτικών 
  • Όπως ,την παράταση πρόσληψης των μη πιστοποιημένων εκπαιδευτικών στη μη τυπική εκπαίδευση ενηλικών 
  • Καθώς και την παράταση λειτουργίας
    των ΚΠΕ και την παράταση της θητείας των υπηρετούντων στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 

κινούνται σε θετική κατεύθυνση και συμφωνούμε.

Τώρα σε σχέση με το Άσυλο

Να θυμίσω η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με το Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ (Ν. 1268/82) κατοχύρωσε την έννοια και το πραγματικό περιεχόμενο του «Πανεπιστημιακού Ασύλου».

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κατοχύρωση της Ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και την διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι για την παράταξή μας ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΑΡΧΕΣ.

Δυστυχώς σήμερα στα ΑΕΙ υπάρχουν έντονα φαινόμενα βίας και ανομίας.

Όλοι οι Νόμοι για τα ΑΕΙ που ψηφίσθηκαν μετά την μεταπολίτευση (Ν. 1268/82, Ν.3549/2007, Ν. 4009/2011), περιλαμβάνουν διατάξεις που προέβλεπαν διαδικασίες για την παρέμβαση της (Αστυνομίας) σε περίπτωση παράνομων ενεργειών στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Ιδιαίτερα ο Ν. 4009/2011 που ψηφίσθηκε με την ευρύτατη πλειοψηφία των 4/5 των Βουλευτών από τη  Βουλή, -και να θυμίσω αποτέλεσε για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το κόκκινο πανί-νόμος που κατοχύρωνε πλήρως την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Και προέβλεπε στο άρθρο 3 ότι σε «αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή ποινική νομοθεσία».

Τέλος, ακόμη και ο Νόμος 4485/2017 (Νόμος ΣΥΡΙΖΑ) που τον αντικατέστησε επέτρεψε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση αστυνομικής δύναμης σε περίπτωση κακουργημάτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις αρνητικές καταστάσεις στα ΑΕΙ, λέει όχι στην προληπτική αστυνομική δράση εντός του χώρου των Πανεπιστημιών. Λέμε όμως ναι στην αντιμετώπιση από τις αστυνομικές αρχές αξιόποινων πράξεων που λαμβάνουν χώρα εντός του Πανεπιστημίου.

Αυτή η πρόταση συμπυκνούται στη δήλωση της  Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά για την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011.

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Σε σχέση με την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.

Έχω θέσει επανειλημμένα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το νόμο 4610/2019 του κ. Γαβρόγλου που αφορούσε τον επανασχεδιασμό του Ακαδημαικού χάρτη της Δυτικής Ελλάδας.  Το Μεσολόγγι καταδικάστηκε σε μαρασμό, το Αγρίνιο αφυδατώθηκε εντελώς και η Ναύπακτος βρέθηκε στην Ηλεία.

Χρειάζεται για αυτό  μια ουσιαστική συζήτηση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις όπως η απόφαση πριν 10 ημέρες της Συγκλήτου με την οποία μεταφέρεται η έδρα του Ιστορικού – Αρχαιολογικού από το Αγρίνιο στην Πάτρα με την οποία είμαι αντίθετος και τώρα με  απόφαση της Υπουργού να  καταργείται ένα νεοϊδρυθέν τμήμα και εν προκειμένω το τμήμα Νομικής.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ενισχύσουμε την αυτοτέλεια και την οικονομική αυτοδυναμία των Πανεπιστημίων όλης της χώρας ως προς τις δομές και το πρόγραμμα σπουδών τους.

Έτσι συμβάλλουμε ουσιαστικά την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών  στους φοιτητές και  τη στήριξη του διδακτικού – ερευνητικού έργου των καθηγητών.

Ζητώ από την Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το άρθρο 65 του παρόντος Νομοσχεδίου.

Να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με

  • Με την πανεπιστημιακή κοινότητα
  • Με  την αυτοδιοίκηση
  • Με   τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

με σκοπό τον επανασχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς στερεότυπα και ιδεοληψίες του παρελθόντος.

Κλείνοντας αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, τα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, το ΤΕΙ του Μεσολογγίου έχουν προσφέρει πολλά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αξίζει να δούμε ξανά το σχεδιασμό με σεβασμό στο έργο τους  και προοπτική βιωσιμότητας.

Σας ευχαριστώ πολύ.