Δημόσιο: Έρχεται ρύθμιση για την επιλογή προϊσταμένων – Τα κριτήρια

Ρύθμιση με την οποία θα αλλάζει το υφιστάμενο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο προανήγγειλε μιλώντας σε ημερίδα της ΕΑΣΕ για το επιτελικό κράτος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Στον πυρήνα ενός σύγχρονου συστήματος διακυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι η ανάδειξη των «καλύτερων» στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης σε θέσεις ευθύνης. Η αξιοκρατία  αποτελεί αναγκαία συνθήκη  για την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη. Κι αυτό διότι η αξιοκρατία συνδέεται ή πρέπει να συνδέεται άμεσα με την  καινοτομία, τη ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα, αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες για την ακρίβεια, προωθούμε νομοθετική πρωτοβουλία, άμεσα συνδεόμενη με τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας, με την οποία επιδιώκουμε να ρυθμίσουμε το υφιστάμενο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Όλα τα στελέχη σε θέσεις ευθύνης οφείλουν να λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, τόσο σε σχέση με την εσωτερική λειτουργία της υπηρεσίας όσο και με την αλληλεπίδραση με την κοινωνία, και να στοχεύουν σε συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων μέσω της επιμόρφωσης, της αξιολόγησης και της επιβράβευσης, βασιζόμενοι στις αρχές της καλής διακυβέρνησης και της χρηστής διοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο υΠΕΣ.

Όσον αφορά τα κριτήρια, τόνισε ότι «οφείλει κανείς να παίρνει υπ’ όψιν του τόσο την επαγγελματική εμπειρία όσο και τα εκπαιδευτικά προσόντα και την συνεχή προσπάθεια των στελεχών της δημόσιας διοίκησης να βελτιώνονται. Θα καταλήξει κάπου αυτός ο διάλογος και ελπίζω το αποτέλεσμα που θα πετύχουμε να ανταποκρίνεται σε όσο γίνεται καλύτερες προϋποθέσεις αισθάνεται η κοινωνία μας, η κοινωνία των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, ότι είναι καλύτερο και πιο αξιοκρατικό. Δεν υπάρχει τέλεια λύση, ας είμαστε ειλικρινείς, ούτε υπάρχει η απόλυτα δίκαιη λύση, αλλά μέσα από τον διάλογο πιστεύω ότι θα πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε και για τον εκσυγχρονισμό του Νόμου 2190/94 (Πεπονή) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

«Ήδη χθες ανακοίνωσα την Επιτροπή η οποία θα εργαστεί για να διαμορφώσει το πλαίσιο, όσο γίνεται πιο γρήγορα, με στόχο την επιτάχυνση και απλοποίηση των προβλεπόμενων διαδικασιών πρόσληψης, καθώς επίσης και την ενίσχυση της επιχειρησιακής και οργανωτικής λειτουργίας του ΑΣΕΠ», πρόσθεσε.

 

Η ομιλία του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Ύστερα από 35 χρόνια επαγγελματικού βίου και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, έχω μάθει ότι τα πάντα στη ζωή μπορούν να λυθούν μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο.

Πιστεύω ότι στη ζωή χρειάζεται ατομική προσπάθεια. Και αν δεν θέλει κάποιος να βελτιώσει τη ζωή του και να εξελιχθεί δεν υπάρχει κανένας θεσμός να τον υποχρεώσει να το κάνει, καλές είναι οι προσπάθειες των πάντων, της πολιτείας ή της δημόσιας διοίκησης, αλλά πιστεύω πάρα πολύ στην προσωπική προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι οι άνθρωποι για να βελτιωνόμαστε. Έτσι αντιλαμβάνομαι και την έννοια της αριστείας. Ως μια διαρκή προσπάθεια να βελτιώνουμε ο καθένας τον εαυτό μας. Να βάλουμε λίγο πιο πάνω τον πήχυ και να προσπαθούμε να τον ξεπεράσουμε, ο καθένας στον τομέα που επιθυμεί. Εάν επιθυμούμε να το κάνουμε στον τομέα στον οποίο εργαζόμαστε αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό γιατί έχει επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους όταν κάποιος από εμάς εργάζεται στο δημόσιο.

Είμαι πεπεισμένος ότι η εποικοδομητική συζήτηση βελτιώνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είμαι εδώ, για να υπογραμμίσω τη ζωτική ανάγκη να υπάρξει δημόσιος πολιτικός λόγος και διάλογος, πιστεύοντας σε έναν πολιτισμό της πολυφωνίας, του διαλόγου, της συνεργασίας και της συναίνεσης, που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Η αυτονόητη σε μια πολιτεία ανάγκη σοβαρής και χρηστής διακυβέρνησης γίνεται το αίτημα της εποχής. Είναι ένα κεντρικό αίτημα, δίπλα στο πρόταγμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και δίπλα σε αυτό το πρόταγμα πιστεύω ότι υπάρχει ένα ισχυρό αίτημα, το οποίο αγγίζει όλους μας, αφορά το κράτος και ξεκινά από την ασφάλεια, τη σιγουριά των πολιτών μας και την ποιότητα ζωής τους, μέχρι τη φύση και την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Ήδη από τις 7 Ιουλίου ξεκινήσαμε τη θεμελίωση ενός σύγχρονου συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο να:

–       διασφαλίζει την αξιοκρατία, όσο γίνεται περισσότερο.

–       προάγει τη θεσμική μνήμη και τη συνέχεια στο Κράτος.

–       κατοχυρώνει τη διαφάνεια και ενισχύει την ακεραιότητα.

–       Κάνει πράξη την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, να κατοχυρώσει τη διαφάνεια και να ενισχύει την ακεραιότητα.

aftodioikisi.gr