Από τον αριθμό των γενικών γραμματέων και των μετακλητών των υπουργών ξεκινούν οι περικοπές στο Δημόσιο που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση με την επαναφορά στις προσλήψεις του κανόνα 1 προς 1 σε 1 προς 5 (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο νέος πρωθυπουργός με τον «κώδικα δεοντολογίας» προς τους υπουργούς του, θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των:

-Γενικών γραμματέων από 92 που είναι σήμερα σε 60, δηλαδή, όσες ήταν και στην κυβέρνηση Σαμαρά

-Μετακλητών που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχουν αυξηθεί μέσα στην τελευταία τετραετία σε 2.800 από 1890 που ήταν το 2015.

Παράλληλα:

-Δεν θα μπορούν να προσλαμβάνονται συγγενείς α΄και β βαθμού υπουργών στο Δημόσιο

-Οι υπουργοί δεν θα μπορούν να έχουν παράλληλη απασχόληση.

-Θα απαγορευθεί η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης με το δημόσιο με τους/τις συζύγους και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Πάντως, να σημειωθεί ότι οι περικοπές δεν ισχύουν για το μέγεθος του υπουργικού συμβουλίου που με 51 μέλη είναι ένα από τα μεγάλα της μεταπολίτευσης.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα και αυστηρός έλεγχος

Φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του πρόκειται να παραλάβουν αύριο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτόν θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι το Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. Τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης θα περιγράψει στην αυριανή συνεδρίαση ο νέος υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιο για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσο και το νέο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Στέλιο Κουτνατζή, θα ελέγχουν την πορεία του κυβερνητικού σχήματος καθώς και το εκτελεστικό και νομοθετικό έργο.

aftodioikisi.gr