Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής «Ριχάρδος» και ένας αστυνομικός.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η αστυνομία, που έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και εικόνες από τα κατασχεθέντα, η σπείρα διακινούσε καθημερινά χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.

Συνολικά, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρισης συνελήφθησαν 63 άτομα, ενώ «εγκέφαλος» του κυκλώματος που δραστηριοποιούταν συστηματικά στο λαθρεμπόριο χρυσού, τον οποίο διοχέτευαν στο εξωτερικό, φέρεται να είναι ένας Τούρκος υπήκοος.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν εργαζόμενος σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ.

Τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν μάλιστα κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που διακινούσαν όπως:

Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Fine: Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο με χρυσό και χρήματα
Γραμμές: Χιλιάδες ευρώ
Χαρτιά: Χρήματα.

Ο γνωστός ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων με δεκάδες καταστήματα σε όλη τη χώρα και διαφημίσεις στην τηλεόραση, Ριχάρδος, συνελήφθη στη βίλα του στη Σαρωνίδα. Κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του.

Παράλληλα, στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκεται και μάλιστα είχε καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

lawandorder.gr