Την Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και την έκθεση «ἐλαία» επισκέφθηκαν Ευρωπαίοι εταίροι (Φωτό)

Την Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και την έκθεση «ἐλαία» επισκέφθηκαν μέλη Επιμελητηρίων, Φορέων  και Ακαδημαϊκοί που φιλοξενούνται στη χώρα μας στο πλαίσιο του έργου: «Rur@l SMEs: Policies to develop entrepreneurship and innovative SMEs in rural areas – Στρατηγικές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) σε αγροτικές περιοχές» που χρηματοδοτείται από το Interreg Europe 2014-2020.

Εκπρόσωποι από την Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ιρλανδία και  Ιταλία με έλληνες συναδέλφους τους ξεναγήθηκαν στη σπουδαία έκθεση με επίκεντρο το έργο και την προσωπικότητα του Εμμανουήλ Βάθη και πλαισιωμένη με έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

Τους Ευρωπαίους εταίρους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος αναφέρθηκε στη  σημασία του θεσμού ἐλαία τη περιοχή:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την παρουσία σας στην πόλη μας. Η εκδήλωση «ελαία» στοχεύει στην προβολή και την προώθηση των προϊόντων της ελιάς και γενικά την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής με ολιστικές δράσεις, τόσο επιστημονικές όσο και πολιτιστικές, ενισχύοντας έμμεσα την τοπική αγροτική οικονομία. Οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην καινοτομία, την εκπαίδευση και την εξωστρέφεια. Οι καινοτομίες δεν αφορούν μόνο σε νέες τεχνολογίες αλλά και σε κοινωνικές, οργανωτικές και θεσμικές διευθετήσεις».

Η συγκεκριμένη επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο περιφερειακών συναντήσεων οι οποίες διεξάγονται ανά εξάμηνο προκειμένου αφενός να γίνει ενημέρωση για τις καλές πρακτικές που έχουν ως τώρα εντοπισθεί από το πρόγραμμα και αφετέρου να καταγραφούν οι δυνατότητες που αναδεικνύονται σε κάθε περιοχή για την ανάπτυξη παρόμοιων πρωτοβουλιών και δράσεων.

Τους εταίρους συνόδευσε ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστος Τζομάκας ο οποίος επιβράβευσε τις δράσεις και αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωπαϊκών έργων αλλά και των συνεργασιών και στην ανάπτυξη που συντελείται  στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέσα από τις πρακτικές των διαφορετικών φορέων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΔΠΑ Χρήστος Γαρουφαλής μεταξύ των άλλων ανέφερε: “Η ἐλαία, αυτός ο ζωντανός ύμνος της δημιουργίας, κλείνει μέσα της την ιστορία των λαών που την αγάπησαν, το φως του καντηλιού από το λάδι στους ναούς και στα ταπεινά ξωκλήσια πέρασε από την καθημερινότητα στον συμβολισμό. Το άναμμά του φανερώνει την πορεία από μια κατάσταση σε μια άλλη. Το “φως ιλαρόν” στο καντήλι των κοιμητηρίων που συνοδεύει ύμνους και ικεσίες είναι αψευδής μάρτυρας ότι έχει κρατηθεί άσβεστη η μνήμη των αγαπημένων μας…”.

Η κ Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος και Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου μίλησε στους επισκέπτες για τη φιλοσοφία των δράσεων της εκδήλωσης ‘ελαια΄ μέσα από τα προϊόντα της ελιάς που είναι η προστασία και η προώθηση της “παραγωγής και γεύσης του τόπου” και η σύνδεσή τους με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητές του έτσι ώστε να γίνουν τοπικά αναγνωρίσιμα. Επίσης τους ενημέρωσε για τις ολιστικές δράσεις  της ‘ελαια’ τα τελευταία 5 έτη καθώς και τους εκπαιδευτικούς στόχους της έκθεσης ‘ελαία’.

Η κ. Βασιλική Ψηλού, Γεωπόνος με ειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, μίλησε στους επισκέπτες για τη διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και πραγματοποιήθηκε από τους επισκέπτες οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από την περιοχή του Αγρινίου σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Οι επισκέπτες γνώρισαν το ποιοτικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο και ενημερώθηκαν για τους γενικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι δοκιμαστές.