Στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου έργα σημαντικών καλλιτεχνών με θέμα την ελιά

Στις φετινές εκδηλώσεις ἐλαία που οργανώνονται από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, συμμετέχει η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου εκπληρώνοντας έναν θεμελιώδη στόχο, τη διασύνδεση της ελιάς με τον πολιτισμό μας.

Στους χώρους της παρουσιάζονται έργα 13 σημαντικών δημιουργών οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στα εγκαίνια: «…μας προσκαλούν να περπατήσουμε σε έναν εικαστικό ελαιώνα και να αναγνωρίσουμε την σπάνια κληρονομιά της οποίας είμαστε υπερήφανοι θεματοφύλακες».

Παρουσιάζονται έργα του Ε. Βάθη και ξεχωριστά έργα (προερχόμενα από ιδιωτικές συλλογές) σημαντικών δημιουργών εμπνευσμένα από το ιερό δένδρο. Εκτίθενται έργα των Χρ. Μποκόρου, Φ. Μαστιχιάδη, Κ. Παπανικολάου, Π. Φειδάκη, Χρ. Γαρουφαλή, Ν. Φλέσσα, Άγγ. Παναγιωτίδη, Κ. Περιβολάρη, Ν. Στρατάκη, Ηλ. Παπανικολάου, Δ. Παπατρέχα και Δ. Ταλιάνη.

Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με το διακριτό όνομα ἐλαία (αρχαία ελληνική λέξη με ετυμολογία την ελιά και τα προϊόντα της) για την ενημέρωση, προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς, την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της καλλιέργειάς της τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και τη διασύνδεσή της με την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό.

Η 5η ἐλαία έχει ως θεματολογία: “Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά – Ο δρόμος της ελιάς” με σειρά εκπαιδευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων για την καλλιέργεια της ελιάς και τη διαχρονική της αξία για να καλύψει όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης σε μαθητές, φοιτητές, παραγωγούς, μεταποιητές, καταναλωτές, πολίτες κλπ.

Η Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου, αναφερόμενη στο σκεπτικό της έκθεσης σημειώνει: “Είναι γνωστό πως Τέχνη και Επιστήμη αποκαλύπτουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και συνεργητικά προσεγγίζουν ιδανικά την έννοια του ευλογημένου δένδρου, αφού κατά τον Schopenhauer “…η επιστήμη είναι σαν τις αναρίθμητες σταγόνες του καταρράκτη οι οποίες συνεχώς μεταβάλλονται και δεν ξεκουράζονται ούτε μια στιγμή, ενώ η τέχνη είναι σαν το ουράνιο τόξο που στηρίζεται ήσυχα σε αυτό το μεταβαλλόμενο πεδίο”. Η παρούσα έκθεση ἐλαία, προϊόν συνεργασίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου και του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό της ελιάς και στην επιστήμη της Ελαιοκομίας.

Υλικό από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Με επίκεντρο το έργο και την προσωπικότητα του Εμμανουήλ Βάθη και πλαισιωμένη με έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, συμβάλει στη διάδοση της γνώσης και στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών αναφορικά με τη διαχρονική αξία της ελιάς και τη διδασκαλία της Ελαιοκομίας αναδεικνύοντας γνωστές και άγνωστες πτυχές μιας μνήμης που πρέπει να διατηρηθεί και να προαχθεί. Αφορά σε τμήμα της συλλογής του Γεωργικού Μουσείου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) και συγκεκριμένα στο εποπτικό υλικό (συλλογή των ζωγραφικών και επιμελημένων σχεδιαστικών αποτυπώσεων του Ε. Βάθη) με αντικείμενο τις ποικιλίες της ελιάς και την καλλιέργειά της καθώς και σε συναφές φωτογραφικό υλικό. Όπως αναφέρει ο κ. Σταύρος Ζωγραφάκης, Δ/ντης του Γεωργικού Μουσείου και Αντιπρύτανης του Γ.Π.Α., η έκθεση αυτή αναδεικνύει και προωθεί τους σκοπούς του έργου του Ε. Βάθη, το οποίο εκφράζει πάνω από όλα “το χρέος του δασκάλου να μεταδώσει τη δική του γνώση και αγάπη στους μαθητές του” και συμβάλει σημαντικά στην κατεύθυνση της προβολής του σημαντικού πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού αποθέματος του Γ.Π.Α.

Ο Χρήστος Γαρουφαλής, καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου και ζωγράφος, στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων σημείωσε: “Όσο διάστημα ζωγράφιζα τα έργα για την ελιά συλλογιζόμουνα την υπερ-αξία του ευλογημένου αυτού δένδρου και τη σημασία του –πέρα από την οικονομική του διάσταση–, αφού αντιπροσωπεύει ό,τι μας ριζώνει, ενώ παράλληλα μας ταυτίζει και μας τοποθετεί μέσα στον κόσμο, είτε είναι η οικογένεια, η κοινότητα, η φυλή, το έθνος, η θρησκεία, είτε ο χώρος που λέγεται σπίτι. Και πως παλιότερα –στις εκθέσεις των σχολικών μας χρόνων– την προσωποποιούσα γιατί φέρνει κάποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά, έχει κι αυτή ρυτίδες, δακρύζει, δεν προκαλεί, δεν εντυπωσιάζει με τη πρώτη ματιά αλλά σιωπηλή κι αθόρυβη διανύει την αιωνόβια πορεία της. Η ἐλαία λοιπόν, αυτός ο ζωντανός ύμνος της δημιουργίας, κλείνει μέσα της την ιστορία των λαών που την αγάπησαν. Γιατί η ίδια είναι η ζωή, το αιώνιο δένδρο που θυμίζει τη κιβωτό του Νώε, τη σοφία της Αθηνάς, τον κήπο της Γεσθημανή. Αποτελεί σύμβολο ειρήνης του ανθρώπου με τον Θεό και του ανθρώπου με τον άνθρωπο αφού με αυτό το πνεύμα απεικονίζονται οι κλώνοι της στη σημαία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών… Θυμάμαι ακόμη τις σημειώσεις του μεγάλου Van Gogh «…αγωνίζομαι να συλλάβω το φως της ελιάς…» αφού η ελιά από αρχαιοτάτων χρόνων ταυτίζεται με το φως. Ακοίμητο καντήλι έκαιγε στον ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη. “Φως ιλαρόν” είναι το φως του καντηλιού από το λάδι στους ναούς και στα ταπεινά ξωκκλήσια. Το ήρεμο φως του λύχνου πέρασε από την καθημερινότητα στον συμβολισμό. Το άναμμά του φανερώνει την πορεία από μια κατάσταση σε μια άλλη. Το τρεμάμενο φως στο καντήλι των κοιμητηρίων που συνοδεύει ύμνους και ικεσίες είναι αψευδής μάρτυρας ότι έχει κρατηθεί άσβεστη η μνήμη των αγαπημένων μας …”.

Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων της ἐλαία τα τελευταία πέντε έτη έχουν διοργανωθεί: 1) επιστημονικές ημερίδες, 2) συσκέψεις φορέων, 3) εκθέσεις τοπικών προϊόντων, 4) εργαστήρια γευσιγνωσίας και οργανοληπτικής αξιολόγησης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, 5) εργαστήρια και διαγωνισμοί γαστρονομίας, 6) ενημερώσεις μαθητών και πολιτών του Δήμου για τα προϊόντα της ελιάς και τη Μεσογειακή διατροφή, 7) καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί και βραβεύσεις, 8) καλλιτεχνικές εκθέσεις 9) αθλητικές εκδηλώσεις και 10) εκδόσεις ημερολογίων με τοπικές συνταγές οι οποίες πιστοποιούν τη φυσιογνωμία του Δήμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπ. Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων.

Διάρκεια: έως 17 Μαϊου 2019.

Ώρες επισκέψεων:

Τρίτη – Σάββατο 10:00πμ – 13:30μμ και 18:00μμ – 21:00μμ

Κυριακή: 11:00πμ – 14:00μμ,  Δευτέρα & αργίες κλειστά

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

 

Πληροφορίες:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Δημ. Βότση 2, Αγρίνιο),

τηλ. 26413 60316,   e-mail: pinakothiki@agrinio.gr,   www.dipinag.gr

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης – agronews.gr