Η δικαστική περιπέτεια του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

η Αυστριακή Προεδρία, εκπροσωπούμενη από την Καρολίν Εντστάντλερ, όσο και η Κομισιόν δια της Επιτρόπου Τάισεν πιστοποίησαν ότι τα στατιστικά δεδομένα που συλλέχθηκαν επί Ανδρέα Γεωργίου είναι απολύτως σωστά και ακριβή, ενώ επί των ημερών του η προηγούμενη εξαιρετικά στρεβλή κατάσταση διορθώθηκε.

Εξήγησαν δε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και των υπολοίπων στατιστικών αρχών στην ΕΕ ελέγχονται και παρακολουθούνται σε τακτική βάση από τις υπηρεσίες της ΕΕ.

Επιπλέον τόσο η Προεδρία όσο και η Κομισιόν εξήγησαν στην ολομέλεια ότι οι θεσμοί που παρακολουθούσαν το ελληνικό πρόγραμμα και σήμερα την πορεία μετά από αυτό, έχουν λάβει την εντολή από το Συμβούλιο Eurogroup να ενημερώνουν τους υπουργούς σε τακτική βάση για την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Η Επίτροπος Τάισεν σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες και μη τελικές δικαστικές αποφάσεις. Τόνισε δε ότι η Κομισιόν βοήθησε την Ελλάδα να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών της και για να βελτιωθεί και να κατοχυρωθεί απόλυτα η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών.

Τόσο η Προεδρία όσο και η Κομισιόν επέστησαν την προσοχή των ευρωβουλευτών στην εξαιρετική σημασία που έχει η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών και περιέγραψαν αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθάρισε ότι για το έλλειμμα του 2009 που ήταν άνω του 15% και όχι 6% ευθύνεται η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή με τα πλαστά στατιστικά που έστελνε στην ΕΕ και προειδοποίησε ότι όσοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις δικαστικές περιπέτειες που ταλαιπωρούν τον κ. Γεωργίου για να πλήξουν την Ελλάδα απλά υπενθυμίζουν τις ευθύνες και «το μαγείρεμα» των κυβερνήσεων που δημιούργησαν τα ελλείμματα.

Θάνος Αθανασίου, Στρασβούργο – real.gr