Δραματικές μειώσεις έως και 440 ευρώ στις συντάξεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δραματικές μειώσεις έως και 440 ευρώ που έχουν υποστεί ήδη οι νέοι συνταξιούχοι από τον νόμο Κατρούγκαλου (συντάξεις που εκδίδονται μετά τον Μάιο του 2016) δόθηκαν χθες κατά την διάρκεια του 25ου τακτικού απολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ το οποίο διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.

Κατά την διάρκεια του 25ου τακτικού απολογιστικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συλλόγων εργαζομένων ΙΚΑ- ΕΤΑΜ το οποίο πραγματοποιείται από εχτές στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Θεοδωρίδης από το βήμα του συνεδρίου υποστήριξε πως πάγια και διαχρονική θέση της Ομοσπονδίας ήταν και παραμένει η σύσταση και λειτουργία τριών ταμείων, μισθωτών ,μη μισθωτών και αγροτών.
Με βάση τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, στο τραπέζι των περικοπών βρίσκονται -κατά περίπτωση- ποσά από 45 έως 439 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι εργαζόμενοι, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονται σε 362.089 (77.492 για τον ιδιωτικό τομέα και 284.597 υποθέσεις για το Δημόσιο).

«Αντιδράσαμε εξαρχής στην ψήφιση του Ν.4387/16 για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΦΚΑ το Μάιο του 2016,διότι πιστεύαμε ότι ήταν αδύνατον να λειτουργήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (1/1/207) και δυστυχώς επαληθευτήκαμε.

Εάν είχαμε πειστεί στο ελάχιστο ότι ο ΕΦΚΑ θα αντιμετώπιζε τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, θα είμασταν οι πρώτοι που θα στηρίζαμε τη σύσταση και την λειτουργία του ,» είπε ο κ. Θεοδωρίδης και υπογράμμισε πως «σε αυτό το διάστημα τα χρονίζοντα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος γιγαντώθηκαν και μάλιστα προστέθηκαν και νέα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της έλλειψης καθαριότητας των εργασιακών χώρων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία διοικητικού χάους,» και αναρωτήθηκε «όταν αυτό το νέο υπερταμείο αδυνατεί να επιλύσει τα στοιχειώδη και αυτονόητα, γεννάται το εύλογο ερώτημα, πως είναι δυνατόν να στηρίξει το Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας.»

Ό ίδιος υποστήριξε πως η κατάργηση από 1/1/2017 των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων και η ενοποίηση τους σε ένα ενιαίο ΝΠΔΔ που στέγασε το σύνολο των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους γέννησε μια σειρά θεμάτων ως προς το προσωπικό των καταργούμενων φορέων και της ένταξης τους στο νέο φορέα και πως από τον Μάιο του 2016 δεν έχει τηρηθεί κανένα χρονοδιάγραμμα,και δεν υπάρχει οργανόγραμμα ούτε κανονισμός παροχών.
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο Κατρούγκαλου του οποίου ο ΕΦΚΑ όπως είπε, είναι ο εφαρμοστικός βραχίονας ,διευκρίνησε πως «ο Έλληνας συνταξιούχος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οφείλει να αγωνιστεί στους δρόμους ξανά από την αρχή, προκειμένου να προστατέψει αυτά που του έχουν απομείνει. Διαφορετικά ,θα εξελιχθεί σε ένα επαίτη της σύγχρονης εποχής και μάλιστα με την ευθύνη άλλων.»

« Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ψήφιση και την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/ 2016) δεν παραπέμπουν στο Δημόσιο Ασαφαλιστικό Σύστημα,» είπε καταλήγοντας ο κ. Θεοδωρίδης και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα του Δημοκρατικού τόξου, όλους τους φορείς να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι και να πάνε σε ένα νέο ασφαλιστικό το οποίο θα παρέχει αξιοπρεπείς συντάξεις και αξιοπρεπείς παροχές.»

Γιώργος Αντωνόπουλος – dikaiologitika.gr