Τον δρόμο της Χάγης «ανοίγει» ο Μητσοτάκης για το πρόβλημα με την Τουρκία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τις προϋποθέσεις, κάνοντας σαφές θεωρεί ενδεδειγμένο αυτό το δρόμο από την διατήρηση της υπάρχουσα «ισορροπίας του τρόμου» με την Τουρκία και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου

Το δρόμο για προσφυγή στη Χάγη άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» της Πρωτοχρονιάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έθεσε και τις προϋποθέσεις, κάνοντας σαφές θεωρεί ενδεδειγμένο αυτό το δρόμο από την διατήρηση της υπάρχουσα «ισορροπίας του τρόμου» με την Τουρκία και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

Ο κ. Μητσοτάκης προς σ’ αυτή την κατεύθυνση έθεσε δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι να αποδεχτεί η Τουρκία τη θέση της Ελλάδας ότι η μόνη μεταξύ τους διαφορά είναι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η δεύτερη προϋπόθεση που ουσιαστικά θέτει ο κ. Μητσοτάκης είναι η πολιτική συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Έχουμε δίκιο, δεν φοβόμαστε τη Χάγη

Συγκεκριμένα στο ερώτημα αν είναι στις επιλογές του η προσφυγή στη Χάγη ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει στο «Βήμα»:

«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτα, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου είναι λοιπόν είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την απόφαση του δικαστηρίου

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι ώριμο το πολιτικό σύστημα για μια τέτοια λύση ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι τα άλλα κόμματα ουσιαστικά έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της προοπτικής και θέτει μεταξύ άλλων το ζήτημα της ετοιμότητας να αποδεχτούμε και την τελική απόφαση του ΔΔ της Χάγης.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης λέει: «Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να αποδεχτούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου δικαιοδοτικού οργάνου.

Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπολοίπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Όχι όμως υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών.

Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι και η σωστή επιλογή. Γιατί ποια άλλη επιλογή έχουμε; Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι; Διότι κερδισμένος δεν υπάρχει σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου».

Διαδρομή

Ερωτηθείς σχετικά ο Στέλιος Πέτσας για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη τόνισε ότι έχουμε μια μακρά διαδρομή ακόμα να διανύσουμε. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Αυτό που θέλουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να υπάρξει μια αποκλιμάκωση, να προχωρήσουν σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και εφόσον πάνε καλά, τότε μπορεί να ακολουθήσουν οι διερευνητικές επαφές, μετά συνυποσχετικό, μετά Χάγη. Άρα, έχουμε μια μακρά διαδρομή να διανύσουμε».

Σε κάθε περίπτωση το θέμα ο πρωθυπουργός το άνοιξε ως προοπτική και είναι σαφές από τα λεγόμενά του ότι η Ελλάδα –στο φόντο των σεναρίων και των σχεδιασμών της Άγκυρας για συνεκμετάλλευση- θα πρέπει να προετοιμαστεί να δεχτεί μια δικαστική απόφαση, η οποία ενδεχομένως δεν θα την ικανοποιεί πλήρως.

Ντόρα και Βενιζέλος

Το ζήτημα το είχε θέσει από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας η Ντόρα Μπακογιάννη σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άρθρο του στο «Βήμα» επανέλαβε την Κυριακή τη θέση για προσφυγή στη Χάγη προκειμένου να οριοθετηθούν ταυτόχρονα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη έχει ταχθεί η Φώφη Γεννηματά. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση έχει δείξει και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ γενικότερα στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει ισχυρό ρεύμα ακόμα και υπέρ της συνεκμετάλλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα πυροδοτήθηκε από το άρθρο παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την στρατηγική του Ελσίνκι.

in.gr