ΕΦΚΑ: Πλεόνασμα 207 εκατ. ευρώ για το 2018

Δημοσιονομικό πλεόνασμα στα επίπεδα των 207 εκατ. ευρώ θα καταγράψει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την επόμενη χρονιά.

Ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2018, ο οποίος εγκρίθηκε χθες στο ΔΣ του Φορέα, δείχνει ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 39,98 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα περιοριστούν στα 39,95 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι για φέτος, πρώτη χρονιά λειτουργίας του νέου υπερ – ταμείου κύριας ασφάλισης, θα προκύψει πλεόνασμα στα επίπεδα των 308 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι πριν από ένα έτος, ο πρώτος προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ είχε προβλέψει ότι το 2017 θα κατέγραφε έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ. Άρα η περσινή πρόβλεψη έπεσε εντελώς έξω από την πραγματικότητα, με το Ταμείο να καταγράφει σημαντικό πλεόνασμα.

 

Για το 2018, προβλέπεται ότι οι εισφορές θα αποφέρουν στον ΕΦΚΑ έσοδα 9,12 δισ. ευρώ. Μόνο από το Δημόσιο το έσοδο από εισφορές θα ανέλθει στο 1,31 δισ. ευρώ, λόγω αυξημένου ποσοστού (6,67%) σε σχέση με φέτος. Αντίστοιχα οι δαπάνες θα ανέλθουν στα 25,32 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι συντάξεις της επόμενης χρονιάς.

Έχει προϋπολογιστεί ότι το Ταμείο θα στηριχθεί με κρατική επιχορήγηση άνω των 14 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 9,43 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν για συντάξεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), ενώ άλλα 4,77 δισ. ευρώ θα δοθούν για συντάξεις του Δημόσιου Τομέα.

Στον προϋπολογισμό καταγράφεται και η συρρίκνωση του ποσού που θα δαπανηθεί για το ΕΚΑΣ, το οποίο το 2018 θα περιοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ μόλις. Επίσης, θα δοθούν άλλα 28 εκατ. ευρώ για τα αντισταθμιστικά του συγκεκριμένου επιδόματος, όπως θεσμοθετήθηκαν πέρσι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό τονίζεται πως τα έσοδα από εισφορές των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα είναι 1,16 δισ. ευρώ, μειωμένα σε σχέση με τα 1,24 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση ότι θα εισπραχθούν φέτος. Ουσιαστικά, φαίνεται ότι η αλλαγή στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που θα εφαρμοστεί από 1.1.2018, δεν αναμένεται ότι θα αποφέρει έσοδα για το Ταμείο, μάλλον το αντίθετο.

Επίσης, ερωτηματικά υπάρχουν από το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό δεν αναγράφεται το παραμικρό ποσό για απονομή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως επίσης δεν αναγράφεται ούτε η σχετική δαπάνη. Είναι προφανές ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ίσως να ήταν διαφορετικό, ακόμα και ελλειμματικό…

Βασίλης Αγγελόπουλος – dikaioligitika.gr