Εκλογές τέλος! Έρχεται όμως δομικός κυβερνητικός ανασχηματισμός

Ολική αλλαγή δεδομένων σε ότι αφορά τον κυβερνητικό σχεδιασμό προκήρυξης πρόωρων διπλών εκλογών εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών και πιο συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης έκανε στροφή 180° και από εκεί πουείχε αποδεχθεί την σκοπιμότητα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, τελικά… Βερολίνου βοηθούντος, που όπως είχε γράψει το pronews.gr από την αρχή είχε εκφράσει την αντίρρησή του στην εξέλιξη αυτή, αναβάλει την προκήρυξη νέων εκλογών, καθώς «δεν του βγαίνουν» τα νούμερα.

Συγκεκριμένα, ενώ είναι σαφές ότι προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το αποτέλεσμα στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θα έχει την διαφορά που θέλει, έτσι ώστε να κερδίσει «αέρα» και τις αμέσως επόμενες, οι οποίες θα αποτελούσαν και την βασική πολιτική του στόχευση και οι οποίες θα διεξάγονταν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Δηλαδή δεν έχει ούτε τον «αέρα» των 20 μονάδων που λένε οι δημοσκοπήσεις (πρακτικά είναι στα επίπεδα των εκλογών του 2019 η διαφορά) και θα υπάρξει μεγάλη εσωτερική αναταραχή,

Δίνοντας την δυνατότητα να ξεκινήσουν διεργασίες στον χώρο της αριστεράς-κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) για πιθανή σύμπλευση, πριν ή μετά τις εκλογές.

Και για όσους υποστηρίζουν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα προσέγγιζε ποτέ τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (αντίθετα με τον Γ.Α.Παπανδρέου και την τάση που ελέγχει μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., που επιζητεί την σύμπλευση με τον Α. Τσίπρα), πληροφορίες λένε ότι «κέντρο» με ισχυρή παρέμβαση στην ελληνική πολιτική ζωή και επιρροή στην ίδια την επικεφαλής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την συμβούλευσε να μην αποκλείσει την πιθανότητα αυτή.

Το συγκεκριμένο «κέντρο», παρά το γεγονός ότι ελέγχει media που εμφανίζονται άκρως φιλικά προς την κυβέρνηση, σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι καθόλου… “happy” με τον Κ. Μητσοτάκη.

Εν πάση περιπτώσει, η πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρη κάλπη για την ώρα τουλάχιστον, φαίνεται ότι «μπήκε το ντουλάπι» και ξορκίστηκε, τουλάχιστον προσωρινά, το «φάντασμα» του 1993 που κατατρύχει τον Κ.Μητσοτάκη: Η ανατροπή του πατέρα του λόγω της αποστασίας της ομάδας Σαμαρά και της ομάδας που δημιούργησε την Πολιτική Ανοιξη, ήταν προϊόν της ισχνής κοινοβουλευτικής δύναμης των δύο εδρών, η οποία δεν «θεραπεύτηκε» το 1990 λόγω της απροθυμία του πατέρα του να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές.

Τον Απρίλιο του 1990 η Ν.Δ., στην τρίτη εκλογική μάχη μέσα σε 10 μήνες, κατάφερε και κέρδισε οριακή αυτοδυναμία στις εκλογές με 151 έδρες αφού ο νόμος Κουτσόγιωργα ήθελε πολύ μεγάλη διαφορά για να σχηματίσει μία κυβέρνηση αυτοδυναμίας και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Α. Παπανδρέου, παρά το σκάνδαλο Κοσκωτά κατάφερε και στάθηκε όρθιο με ποσοστά της τάξης του 38-39% τον Ιούνιο του 1989 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Ο Κώστας Μητσοτάκης παρά το γεγονός ότι κέρδισε μία ακόμα έδρα το εκλογοδικείο, εν συνεχεία, και έφτασε στις 152, όλοι πλέον συμφωνούν ότι έπρεπε να είχε πάει σε τέταρτη εκλογική μάχη το φθινόπωρο του 1990, όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν τραυματισμένο καίρια και η ηγεσία του καθόταν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο πατέρας του νυν πρωθυπουργού, δεν το έπραξε και εν συνεχεία μέσα στην θύελλα της οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Α.Παπανδρέου 1981-1989 (η χώρα πτώχευσε και ουδέποτε κατάφερε να «βγάλει» οριστικά την πτώχευση εκείνη) των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που προκάλεσε η πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, η οποία έφερε το θέμα του Σκοπιανού στην επιφάνεια και η επιθυμία των Η.Π.Α. να «τελειώνουν» με τα σχέδια διαμοιρασμού των Σκοπίων επάνω στα οποία εργαζόντουσαν Σ.Μιλόσεβιτς και Κ.Μητσοτάκης, ανατράπηκε με τον τρόπο που ανατράπηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα «ψαλιδίσει» τη νυν πολιτική του κυριαρχία, καθώς η οικονομική καταστροφή από την πανδημία του κορωνοϊού, θα ανατρέψει πολλά δεδομένα.

Για τον λόγο αυτό «έκλεινε το μάτι» σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη και μάλιστα όσο είναι σε ισχύ η λίστα για την κάλπη. Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020, η λίστα δεν θα υπάρχει και θα του αφαιρέσει την δυνατότητα του απόλυτου «μαντρώματος» των διαφωνούντων της ΚΟ, που έχει σήμερα. Και είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν για τα πεπραγμένα του εντός της Ν.Δ.. Εστω και αν σήμερα δεν φαίνονται…

Το μόνο που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ο ανασχηματισμός. Μια αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος η οποία θα καθορίσει και το μέλλον του…

Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας – pronews.gr