Στην ανάγκη αύξησης της πυροσβεστικής δύναμης στην Αχαΐα ενόψει της παράδοσης της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών – Κορίνθου αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα την ευθύνη της πυρασφάλειας της Πατρών – Κορίνθου θα αναλάβει η υπάρχουσα πυροσβεστική δύναμη της Αχαΐας που το δυναμικό της είναι ήδη ελλειμματικό. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν έχει καταρτιστεί σχετική μελέτη του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού στο νομό της Αχαΐας, εάν έχουν ήδη προγραμματιστεί ενέργειες για την όσο δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση και εάν θα αυξηθεί η πυροσβεστική δύναμη της περιοχής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:  

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Η ελλιπής πυροσβεστική δύναμη της Αχαΐας θα αναλάβει την ευθύνη της πυρασφάλειας και στην Πατρών – Κορίνθου;

 

Η αντιπυρική περίοδος επίσημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Όμως, στην Αχαΐα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αιγιάλειας ήδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά πυρκαγιών όπως στην Κερνίτσα Άνω Διακοπτό όπου κάηκαν 4 στρέμματα εξαιτίας αβλεψίας βοσκού που έκαιγε κλαριά, στο Νέο Ερινεό 10 στρέμματα πουρνάρια και άλλα των οποίων τα αίτια ακόμη διερευνώνται.

Σε αυτή τη συγκυρία έρχονται στην επιφάνεια και δημοσιεύματα που σχετίζονται με την επάνδρωση των πυροσβεστικών κλιμακίων σε Ρίο και Ακράτα. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι εντός μερικών ημερών θα παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος της Πατρών – Κορίνθου – έστω και με ανολοκλήρωτα σημεία – η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαΐας θα αναλάβει την ευθύνη της πυρασφάλειας στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο). Τα κτίρια θα παραδοθούν τις επόμενες ημέρες καθώς και τα πυροσβεστικά οχήματα τα οποία θα διατεθούν και αυτά από την Ολυμπία οδό. Σοβαρά όμως προβλήματα δημιουργούνται από τον απαιτούμενο αριθμό πυροσβεστών που θα απαιτηθεί για να τα επανδρώσουν, ο οποίος σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα υπολογίζεται σε 30 πυροσβέστες για το κλιμάκιο Ρίου, 20 για το κλιμάκιο της Ακράτας και αν προσθέσουμε και το κλιμάκιο στην Κλόκοβα για την Ιόνια Οδό ο αριθμός αυξάνεται στα 70 άτομα.

Από τα παραπάνω γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι σε μια περιφέρεια που στατικώς είναι από τις πλέον πυρόπληκτες σε όλη την επικράτεια, η επάνδρωση των εν λόγω κλιμακίων με πυροσβέστες που ήδη υπηρετούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – που το δυναμικό της είναι ήδη ελλειμματικό –  θα επηρεάσει σημαντικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό αυτής. Η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις σε μέσα, δομές και προσωπικό παρά την επιτυχία που καταγράφηκε στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  • Δεδομένης της ανάληψης ευθύνης της πυρασφάλειας στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο) από την πυροσβεστική δύναμη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει καταρτιστεί σχετική μελέτη του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού στο νομό της Αχαΐας; Εάν ναι, ποιος είναι αυτός;
  • Έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένες ενέργειες για την όσο δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση δεδομένου ότι ήταν γνωστές οι αλλαγές που θα επέρχονταν με την αύξηση των κλιμακίων στο νομό Αχαΐας;
  • Πρόκειται να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες για αύξηση της πυροσβεστικής δύναμης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αχαΐα; Εάν ναι, ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;