Και ξαφνικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εσωτερικό πρόβλημα, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του ζητήματος για το οποίο ανέκυψε η διαφωνία. Ο Γιάννης Βρούτσης «άδειασε» τον  Νότη Μηταράκη αναφορικά με το θέμα της πώλησης ληξιπρόθεσμων χρεών των ασφαλιστικών ταμείων σε ξένο fund, θέμα που αποκάλυψε το Reuters.

Με μια λακωνική δήλωση, ο υπουργός Εργασίας, είπε ότι «Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».

Νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους μετέδωσε  ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 12 δις. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ιδιωτικά funds. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει από τα funds αυτά ρευστό με το οποίο θα βελτιώσει τη γενική εικόνα της εισπραξιμότητας των οφειλών.

Το project, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει αναλάβει ο Νότης Μηταράκης, θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα «βιβλία» των Ταμείων.

Η διαδικασία θα γίνει χωρίς τιτλοποίηση, προκειμένου να μη θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο, ανατράπηκε από τις χθεσινές δηλώσεις Βρούτση.

aftodioikisi.gr