Ένα πρωτότυπο παιχνίδι εξερεύνησης των 5 αισθήσεων

«Ελάτε στη συναυλία χωρίς να φοράτε την κολόνια ή το άρωμά σας». Αυτό μας προτρέπει η συνθέτις Καλλιόπη Τσουπάκη, που έγραψε τον «Νάρκισσο», μία μουσική παράσταση στην οποία μουσική και άρωμα συνυπάρχουν ως ενιαίο σύνολο και αλληλεπιδρούν στη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο νέο κύκλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) με τίτλο «+ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ» (Συν-αισθήσεις). Ένα «πρωτότυπο παιχνίδι εξερεύνησης των πέντε αισθήσεων που καλεί τους θεατές να συνδυάσουν τα ακούσματα με αγγίγματα, αρώματα, γεύσεις και οπτικά ερεθίσματα» όπως αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, Μίλτος Λογιάδης.

«Ο κύκλος +Αισθήσεις προτείνει τέσσερις εκδηλώσεις, όπου η μουσική, αντιπροσωπεύοντας φυσικά την ακοή, συνεργάζεται με μορφές έκφρασης της Τέχνης που αντιπροσωπεύουν τις υπόλοιπες τέσσερις αισθήσεις (αφή, όσφρηση, γεύση, όραση).

Έτσι, μέσα από μία βιωματική εμπειρία, θα μπορέσουμε ίσως να ανακαλύψουμε το πώς η αντίληψή μας, ως ακροατών, μεταβάλλεται, ανάλογα με παράγοντες που διεγείρουν κάθε φορά μία άλλη αίσθηση» εξηγεί.Οι «Συν-αισθήσεις» εγκαινιάζονται με την εγκατάσταση «Mizaru», η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα ΜC 3, την Παρασκευή 17, το Σάββατο, 18 και την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 19:00) και δίνει στο κοινό την ευκαιρία να βιώσει μια πρωτότυπη ηχοκινητική και ακουστική εμπειρία.

Η εγκατάσταση, όπως την εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί της, Kiori Kawai και Aaron Sherwood (συνιδρυτές της ομάδας multimedia, διαδραστικών εγκαταστάσεων/performance Purring Tiger), απευθύνεται σε τρεις αισθήσεις ταυτόχρονα: όραση, ακοή, αφή.

Οι επισκέπτες, αφού πρώτα παρακολουθήσουν ένα εισαγωγικό εργαστήριο στα αγγλικά και μια περφόρμανς από την χορογράφο Kawai, μπορούν στη συνέχεια να πειραματιστούν οι ίδιοι με την εγκατάσταση: ένα τεντωμένο φύλλο spandex λειτουργεί σαν ευαίσθητη μεμβράνη που «ζωντανεύει» στο κάθε άγγιγμα και, ανάλογα με την ένταση και την ταχύτητα της πίεσης, παράγει διαφορετικούς μουσικούς ήχους και οπτικά μοτίβα.

Ο επισκέπτης εισάγεται σε έναν multimedia κόσμο όπου ορίζει μόνος του το τελικό αποτέλεσμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ