Ένα ψηφιακό project που θα κάνει τη ζωή στην Αθήνα πιο… εύκολη

Νέους με πρωτότυπες ιδέες που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών της Αθήνας αναζητεί ένα καινούργιο project, το Athens Digital Lab.

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του project, Αντώνης Παπαδόπουλος, «πρόκειται για μια καινοτομία του δήμου Αθηναίων που βασικό στόχο έχει να δώσει ένα αίσθημα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε νέους και κυρίως ανέργους και να εισαγάγει καινοτομία στις δομές του δήμου γενικότερα. Είναι θα λέγαμε ένα εργαστήριο ιδεών κι ανάπτυξης λύσεων που αφορούν τη ζωή στις πόλεις των δημοτών, των επισκεπτών αλλά και των υπηρεσιών του δήμου, για πόλεις περισσότερο λειτουργικές».

Ειδικότερα, ο φορέας ψάχνει ψηφιακές ιδέες που μεταμορφώνουν την πόλη. Για αυτό και απήυθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε μεμονωμένα άτομα, ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις που αγαπούν την τεχνολογία και την καινοτομία ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους, που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της πρωτεύουσας και θα εξελιχθούν σε προηγμένες λύσεις Internet of Things (IoT – Διαδίκτυο των Πραγμάτων) για έξυπνες πόλεις.

«Το πρώτο ανοιχτό κάλεσμα ήταν μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, έπειτα από την κατάθεση των προτάσεων ακολουθεί ένα χρονικό διάστημα αξιολόγησης, κατόπιν θα επιλεγούν οι δέκα πιο ενδιαφέρουσες και εφαρμόσιμες, ώστε να εξελιχθούν σε προϊόντα και έπειτα γίνεται άλλη μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση και καταλήγουμε σε πέντε που θα δώσουν λύση στις ανάγκες της πόλης που θα βγούνε στην αγορά, θα εφαρμοστούν στον δήμο της Αθήνας πιλοτικά για δυο χρόνια», είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της οργάνωσης.

Βέβαια μπορούν αργότερα αυτές οι λύσεις των ομάδων να εφαρμοστούν και σε άλλες πόλεις. «Να προσθέσω όμως ότι δεν σταματάμε εδώ, καθώς κάθε έξι μήνες θα προκύπτουν πέντε ομάδες νέων οι οποίοι έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό θα επιλέγονται για να αναπτύξουν μια λύση η οποία στο εξάμηνο θα γίνει προϊόν σε συγκεκριμένες θεματικές» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι θεματικές γύρω από τις οποίες θα πρέπει να κινούνται οι προτάσεις είναι: καθαριότητα, στάθμευση, διαχείριση πρασίνου, διαχείριση δημόσιου χώρου, διαχείριση στόλου οχημάτων, αλλά και μια ανοικτή θεματική ενότητα για οποιεσδήποτε καλές καινοτόμες ιδέες.

Όπως δηλώνει ο ίδιος «δεν υπάρχει περιορισμός στις συμμετοχές, αλλά εμείς δίνουμε προτεραιότητα σε νέους, φοιτητές, ερευνητές σε πανεπιστήμια, νέους επιχειρηματίες ή start ups που έχουν ιδρυθεί μέχρι πριν από μια τριετία», ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική.

Ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο project διότι οι πέντε «νικητήριες» ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν, για διάστημα έξι μηνών, σε ειδικά διαμορφωμένο, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο, στο Σεράφειο Συγκρότημα του δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα θα έχουν πλήρη κάλυψη του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (hardware και software) για την υλοποίηση της ιδέας – πρότασής τους, τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση από στελέχη του δήμου Αθηναίων, της Cosmote και της Νokia, πρόσβαση στην εξειδικευμένη πλατφόρμα της Νokia και στις υποδομές δικτύου της Cosmote.

«Κατά την υλοποίηση, οι ομάδες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δοκιμές πεδίου, ενώ θα έχουν πρόσβαση στα αντίστοιχα δεδομένα του δήμου για την ωρίμανση των λύσεων που προτείνουν».

To project Athens Digital Lab, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, του Athens partnership, της Nokia και της Cosmote.

real.gr