Το ενεργειακό άλμα της Δ. Ελλάδας αναδείχτηκε στο 8ο Φόρουμ Ενέργειας

Μια χρονιά ορόσημο στον τομέα της ενέργειας αποτελεί το 2019, όπως διαφάνηκε στις πετυχημένες συνεδρίες του 8ου Forum Ενέργειας, που διοργανώθηκε την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου, στον «Αστέρα», από την  εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος.

Και αυτό γιατί απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες προκειμένου να ξεκινήσουν  οι μελέτες εφαρμογής για το φυσικό αέριο στην περιοχή μας, που θα μειώσει σημαντικά το κόστος θέρμανσης χιλιάδων νοικοκυριών στη Δυτική Ελλάδα. Μένει μόνο να αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι χώροι αποθήκευσης των δεξαμενών των χιλιάδων τόνων υγροποιημένου αερίου για οικιακή χρήση, ώστε η Δυτική Ελλάδα να γυρίσει σελίδα στον ενεργειακό τομέα.

Ο Βασίλης Αΐβαλής, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος,  απηύθυνε δημόσια έκκληση στη  Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.), τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε) σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού να αποφασίσουν από κοινού  τα σημεία που θα δημιουργηθούν οι χώροι αποθήκευσης των δεξαμενών οικιακού αερίου, ώστε  να μην χαθεί άλλος χρόνος και να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες.

Στην επιτυχημένη συνεδρία  της Παρασκευής ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα όσα παρουσίασε ο Ιωάννης Χωματάς Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διαχείρισης Έργων της ΔΕΣΦΑ , που περιέγραψε την διαδρομή  διανομής του φυσικού αερίου στην περιοχή μας από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, όπου βρίσκεται θα κατασκευαστεί ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου για truck loaders. Πρόκειται για ένα νησί 500 μέτρα  από την ακτή, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων, 45 χιλιόμετρα  δυτικά της Αθήνας.  Το πλεονέκτημα του ναυτιλιακού καυσίμου, σύμφωνα με τον κ. Χωματά, είναι ότι είναι ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβαλλοντικά καύσιμο, αφού σε σχέση με το πετρέλαιο παράγει 30% λιγότερο διοξείδιο του Άνθρακα, 90% λιγότερο οξείδιο του Αζώτου και καθόλου οξείδια του Θείου και σωματίδια. Απομένει η έγκριση του Μaster Plan για τις  εγκαταστάσεις της Πάτρας από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένος (ΕΣΑΛ), μαζί με την έγκριση  προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και την έγκριση της  προκαταρκτικής μελέτης ασφαλείας. Θα ακολουθήσουν γεωτρήσεις στην περιοχή του λιμανιού από τον  Οργανισμό Λιμένα Πατρών και έπεται διαγωνισμός για την ανάθεση του βασικού και του λεπτομερή σχεδιασμού των εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου στις εγκαταστάσεις της Πάτρας.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση προκάλεσε ζωηρό διάλογο, μετά και την παρουσίαση του Σταύρου Αντύπα, Διευθυντή Ανάπτυξης του ΟΛΠΑ, που ανέλυσε διεξοδικά τον τρόπο που σχεδιάζει ο ΟΛΠΑ να δημιουργήσει αρχικά  τρεις  δεξαμενές χωρητικότητας 1000 κυβικών υγροποιημένου φυσικού αερίου για ναυτιλιακή χρήση, για να καλυφθούν σε πρώτη φάση  οι ανάγκες του λιμανιού που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.  Εκείνο που ξεκαθαρίστηκε στη δημόσια συζήτηση και τον διάλογο που ακολούθησε είναι ότι ουσιαστικά ξεκινάει μια ενεργειακή υπέρβαση στη Δυτική Ελλάδα. Όταν το φυσικό αέριο αποτελέσει εναλλακτικό μέσο ενέργειας για τα νοικοκυριά θα προσφέρει οικονομία κατά τουλάχιστον 35% στους οικιακούς καταναλωτές που δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και πάνω από 60% οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα των σπιτιών.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι φετινή είναι η  χρονιά ορόσημο για την υλοποίηση  νέων μεγάλων και αναπτυξιακών προκλήσεων, μιας και με το φυσικό  αέριο εκτός από την Πάτρα θα συνδέει το Αγρίνιο, τον Πύργο και την ΒΙΠΕ  και κατέληξε ότι «είναι μια ιστορική στιγμή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Ο Βασίλης Θωμόπουλος, αντιδήμαρχος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων, τόνισε ότι είναι κρίσιμη η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής μας και όλοι έχουν ταχθεί θετικά σε αυτή αρκεί να εξυπηρετεί όλο τον λαό της περιοχής και όχι κάποια συμφέροντα.

Ο Ανδρέας Ριζούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, ανέφερε ότι η Πάτρα είχε μείνει εκτός των μεγάλων δικτύων ενέργειας, διότι επικρατούσε μέχρι σήμερα ένας αδιέξοδος σκεπτικισμός.

Ο Κώστας Σπαρτινός,  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, συμπλήρωσε ότι στο παρελθόν είχαν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις για χερσαία μεταφορά φυσικού αερίου. Με την ολοκλήρωση της ΝΕΟ Πατρών-Αθηνών, μπορεί πλέον να γίνει και χερσαία μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Θανάσης Γιανναδάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεφύγουμε από τη μεμψιμοιρία του  παρελθόντος και με ανοικτά μάτια να δούμε ποιες προοπτικές ανοίγονται, απαντώντας και στην τοποθέτηση του Χρήστου Πατούχα, υποψήφιου δημάρχου Πατρέων και μηχανικού, που υποστήριξε  ότι σε πρώτη φάση μόλις 3000 νοικοκυριά από την Δυτική Ελλάδα θα καταφέρουν να συνδεθούν με το οικιακό δίκτυο φυσικού αερίου.

Όμως και στον τομέα των υδρογονανθράκων η περιοχή μας υπερτερεί, όπως σημείωσε ο Αριστοτέλης Παγουλάτος, συντονιστής των έργων της Δυτικής Ελλάδας των Ελληνικών Πετρελαίων. Μιλώντας για τον Δυτικό Πατραϊκό στην οποία εκτελούνται εργασίες κατά 50% από τα ΕΛΠΕ και 50% από την  Edison 50%, σημείωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη ερευνητική φάση και απομένουν γεωλογικές και  γεωφυσικές έρευνες, όπως επίσης οι περιβαλλοντικές μελέτες.

Εντοπίστηκε ο βασικός γεωλογικός στόχος  και προβλέπεται γεώτρηση το 2020. Στο μεσοδιάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτεχνικές έρευνες και οι περιβαλλοντικές  δειγματοληψίες στην θέση της γεώτρησης. Για να φθάσουμε στα σημερινά δεδομένα έχουν προηγηθεί πανελλαδικά άλλες 9 θαλάσσιες γεωτρήσεις, 19 χερσαίες γεωτρήσεις. Το τελικό βάθος ήταν λίγες εκατοντάδες μέτρα έως και τρία χιλιόμετρα.

Τέλος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ο Κωνσταντίνος Τσιρέκης, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Νέων Έργων Μεταφοράς της ΑΔΜΗΕ, εξήγησε ότι η Πάτρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα στη μεταφορά ενέργειας. Και αυτό γιατί ο ΑΔΜΗΕ στοχεύει στη σύνδεση του κέντρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγαλόπολης με περιοχές υψηλού φορτίου,  μεταξύ αυτών η Αττική και η Πάτρα, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του ηλεκτρικού κορεσμού. Αναγνώρισε ότι κατά το παρελθόν υπήρχαν ισχυρές τοπικές αντιδράσεις, που στο πέρασμα του χρόνου τελικά κάμφθηκαν. Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει μεταξύ άλλων 25 κέντρα υπερυψηλής τάσης, 308 υποσταθμούς και 11.500 χιλιόμετρα εναέριες, υπόγειες και υποβρύχιες γραμμές μεταφοράς. Όπως επίσης και τρία κέντρα ελέγχου ενέργειας. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει διασύνδεση με Κρήτη, Κυκλάδες, επέκταση συστήματος 400 k V στην Πελοπόννησο, καθώς επίσης και διασύνδεση με τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και νέα διασύνδεση με τη  Βουλγαρία.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης  Κώστας Καρπέτας, οι υποψήφοι  δήμαρχοι Πατρέων Νίκος Παπαδημάτος, Γιώργος Ρώρος, Νίκος Τζανάκος, Αλέκος Χρυσναθακόπουλοςκαι  Σπύρος Πολίτης, ο Παναγιώτης Σκέντζος, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ,ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ και της ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, ο Ηλίας Γκοτσόπουλος  υπεύθυνος  τύπου της παράταξης «ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ» του υποψήφιου περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη,ο Βαγγέλης Τσιμπλοστεφανάκης, επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Ζεπάτος, κ.α

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Στοχευμένη και με πλούσια θεματολογία, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα ενεργειακών δομών, ήταν η δεύτερη ημέρα του 8ου Forum Ενέργειας. Αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σε οικιακό και βιομηχανικό επίπεδο,  τα νέα πρότυπα λειτουργίας τους και έγιναν παρατηρήσεις για τις αγκυλώσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.  Δόθηκε μεγάλη έμφαση  στους τρόπους που μπορεί μια βιομηχανία ή ένα νοικοκυριό να κάνει  εξοικονόμηση ενέργειας, κάνοντας χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης και ψύξης, αλλά και σε ποια φάση βρίσκονται οι ενεργειακοί έλεγχοι.

Η Σία Αναγνωστοπούλου, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι  βρίσκεται στην διάθεση των τοπικών φορέων για συνεργασία, δεδομένου ότι η ίδια σε διπλωματικό επίπεδο διαχειρίζεται και τον ενεργειακό τομέα, ενώ συμπλήρωσε ότι η εκδήλωση ουσιαστικά επιβεβαίωσε  την ενεργειακή προοπτική της περιοχής μας.

Τόσο η Άλκηστης Σταθοπούλου,υπεύθυνη της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και η Μάγδα Πετροπούλου, διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σημείωσαν πόσο σημαντική ήταν η εκδήλωση, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει βήματα στον ενεργειακό τομέα.

O Nίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Αχαΐας, σημείωσε ότι οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις   είναι ζωτικής σημασίας σε όλες τις ενεργειακές εκφάνσεις.

Ο  Αναστάσιος Φάκος Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών, εξήρε την όλη  προσπάθεια.

Η  αν. Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Πατρών  Ελευθερία Πυργιώτη  έκανε πλήρη ανάλυση των χαρακτηριστικών ενός υποσταθμού και των προβλημάτων που μπορούν να υπάρξουν με την πάροδο του χρόνου. Οι βλάβες στους  μετασχηματιστές έχουν οικονομικές και τεχνικές επιπτώσεις και δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες  καταστάσεις για τον άνθρωπο και  το περιβάλλον. Πιθανές βλάβες είναι η διαρροή λαδιού, κυρίως από σημεία συσφίξεως  και η αύξηση της  θερμοκρασίας λαδιού.

Ο Παναγιώτης Κατσιάρης   εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε τον τρόπο διανομής αλλά και τις οδηγίες της υπηρεσίας για σταθμούς μέσης τάσης. Τόνισε ότι πίσω από κάθε θανατηφόρο ατύχημα έχουν προηγηθεί άλλα 3000 ατυχήματα που δεν είχαν θανατηφόρο κατάληξη. Στις αιτίες που οδηγούν σε ένα θανατηφόρο ατύχημα περιέλαβε την όχι καλή γνώση του αντικειμένου καθώς επίσης και την έλλειψη μέτρων προστασίας.

Ο  Χριστόφορος Βούλγαρης της Schneider Electric μίλησε για τα πρότυπα ελέγχων σε υποσταθμούς μέσης τάσης. Παρουσίασε καινοτόμες ενέργειες της εταιρείας τους που οδηγούν στην αναγνώριση πιθανών βλαβών μέσω τακτικών διαγνώσεων στον εξοπλισμό. Επίσης η εταιρεία έχει αναπτύξει ειδικά εργαλεία  που μπορούν να διαγνώσουν μελλοντικά προβλήματα του εξοπλισμού.

Ο Αντώνης Σαλευρής, Τεχνικός Σύμβουλος ΕΛΟΤ ΤΕ82  με παραστατικό τρόπο σημείωσε ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα πρότυπα ασφαλείας στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αλλά και ποια τα νομοθετικά κενά που υπάρχουν , ενώ ο Δημοσθένης Τσαμτσάκης, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συμπλήρωσε ποια είναι τα επόμενα βήματα που απομένουν για να εκσυγχρονιστούν τα πρότυπα ασφαλείας.

Ο Νίκος Θωμόπουλος, στέλεχος της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, σημείωσε με ποιο τρόπο εξοικονομείται ενέργεια σε δημόσια κτήρια , μεταξύ αυτών νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών έγινε εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας υγραερίου σε ποσοστό 42% (σε ετήσια βάση) και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας 15% (σε ετήσια βάση).

Ο Ιάκωβος – Μάριος Τσακίρης, ενεργειακός Ελεγκτής  αναφέρθηκε στη διαδικασία ελέγχων στον τριτογενή τομέα, όπως είναι οι μεγάλες βιομηχανίες.   Ο ενεργειακό έλεγχος συνεπάγεται μείωση του λειτουργικού κόστους, αύξηση της διαθεσιμότητας της εγκατάστασης και προβλέπει την αξιολόγηση μελλοντικών έργων της ίδιας εταιρείας.

Τα στελέχη του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας Ανδρέας Καλογερόπουλος και Κώστας Κουρμπανάς μίλησαν για τις πράσινες επιχειρήσεις, όπως είναι οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους μέσω κρατικών επιχορηγήσεων. Συγκεκριμένα υπάρχουν προγράμματα που  προβλέπουν ενίσχυση από 25.000 έως 300.000 ευρώ  με δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και το  40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης.

Ο  Θανάσης Γιανναδάκης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ,  στην παρουσίασή του έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα εξοικονόμησης ενέργειας σε βιομηχανικά κτήρια, όπου μειώνεται σημαντικά το συνολικό κόστος εξόδων της επιχείρησης. Σημαντικό στην όποια απόφαση είναι ο χρόνος απόσβεσης της ενεργειακής αναβάθμισης, η επιλογή παρόχου και κυρίως η συντήρηση του δικτύου.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος, πολιτικός μηχανικός, παρουσίασε μια μονάδα στην περιοχή του Αλισσού που κατασκευάστηκε με το πρόγραμμα Leader, και διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα ψύξης και θέρμανσης.

Ο Αλέξανδρος Ποντικόπουλος, εμπειρογνώμων  και διπλωματούχος μηχανικός, έδωσε στη δημοσιότητα τις ενεργειακές παρεμβάσεις που έγιναν σε τέσσερις κατοικίες και πόσα χιλιάδες ευρώ γλιτώνει κάθε χρόνο το κάθε νοικοκυριό χάρη στη χρήση αντλιών ενέργειας  κλιματιστικών ανώτερης βαθμίδας και θερμομονώσεων στις προσόψεις τους. Απαραίτητη προϋπόθεση η 24ωρη συνεχής λειτουργίας των συστημάτων αυτών, μιας και η περιοδικότητα της χρήσης δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων  στις εκδηλώσεις παρέστησαν πλήθος στελεχών του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, όπως ο  Γενικός Γραμματέας Γιώργος Σπαγκούρος, ο Τάκης Τσώνης , ο πρόεδρος του Συλλόγου  Αρχιτεκτόνων  ΑχαΐαςΙωάννης Πανταζόπουλος κ.α.