Ένωση Αγρινίου και Νέοι Αγρότες

Μετά την έγκριση του 100% των υποψηφίων μας, εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα.

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του χώρου. Το πρόγραμμα νέων αγροτών είναι η συντονισμένη απάντηση της πολιτείας στο πρόβλημα αυτό, καθώς η προσέλκυση νέων σε ηλικία ανθρώπων στις αγροτικές περιοχές και η ενασχόληση τους με τη γεωργία, συμβάλει θετικά τόσο στην απασχόληση όσο και στη διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Στη Ένωση Αγρινίου, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της νέας γενιάς αγροτών, μέσω του προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, επιδιώκουμε κάτι πολύ περισσότερο από την παροδική, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη μέχρι σήμερα, αναζωογόνηση του αγροτικού πληθυσμού: Να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη δυνατή παρέμβαση στην ίδια την παραγωγική διαδικασία, καθώς «επενδύουμε» σε ανθρώπους που από επιλογή και όχι από ανάγκη ετοιμάζονται πια να ασχοληθούν σοβαρά και επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα.

Σημειώνουμε ότι το σύνολο των υποψηφίων που εμπιστεύτηκαν την Ένωση Αγρινίου και τις καλά οργανωμένες υπηρεσίες υποστήριξης και μελετών που έχουμε δημιουργήσει, αξιολογήθηκαν θετικά και εγκρίθηκε η ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Η σε ποσοστό 100% επιτυχία της Ένωσης και σε αυτό το πρόγραμμα, είναι η μια μόνο πτυχή του ζητήματος. Η έτερη -και πιο σημαντική- έχει να κάνει με το τι θα ακολουθήσει. Με τη διαρκή συμπαράσταση και καθοδήγηση από την πλευρά μας σε όλα τα μετέπειτα βήματα των νέων αγροτών.  Μιλάμε για διάχυση τεχνογνωσίας, υιοθέτηση νέων πρακτικών, εφαρμογή καινοτομιών και  προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στη αγορά των παραγόμενων προϊόντων.

Το ζητούμενο, άλλωστε, δεν είναι απλώς και μόνο να λάβουν οι επιτυχόντες την ενίσχυση των 17.000 ευρώ, που αυξάνεται έως 22.000 ευρώ, ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης (οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών έχουν αυξημένη στήριξη).

Το στοίχημα είναι οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν στην παραγωγή και μετά τη λήξη του προγράμματος και φυσικά, με την υποστήριξη που θα τους παρέχουμε, να αξιοποιήσουν κάθε προσφερόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο, να επενδύσουν σε εκμεταλλεύσεις με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, αλλά και να παράγουν προϊόντα ποιότητας, που εύκολα θα διατεθούν στην αγορά.

Σ’ αυτό ακριβώς εστιάζει και ο Κώστας Γιαννοκώστας από τη Σκουτερά: «Δεν είχα καμία αμφιβολία, όταν μερικούς μήνες πριν ερχόμουν στην Ένωση Αγρινίου για να φτιάξουμε το φάκελο, ότι η αίτησή μου θα εγκρινόταν. Η Ένωση έχει τεράστια εμπειρία στα προγράμματα, στελέχη που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πολύ καλή οργάνωση. Τα χρήματα του προγράμματος είναι μια καλή βάση, μια σημαντική ενίσχυση για να ξεκινήσει κάποιος την κτηνοτροφική του εκμετάλλευση. Το θέμα, όμως, είναι το μετά. Και για αυτό ήρθα στην Ένωση. Γιατί ξέρω ότι θα είναι δίπλα μου και στο μέλλον».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Τεχνολόγος Γεωπόνος Χριστίνα Ζαρκάδα από το Αγρίνιο, που επίσης εντάχθηκε στο πρόγραμμα: «Μέχρι εδώ τα ανέλαβε όλα η Ένωση Αγρινίου. Η δική μου δουλειά ξεκινά από εδώ και πέρα και είμαι σίγουρη ότι με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των ανθρώπων της Ένωσης Αγρινίου θα καταφέρω να μείνω στο χώρο. Ήδη έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα για την Ομάδα Παραγωγών και για κάποια νέα προγράμματα που περιμένουμε».

Αντίστοιχα, ο Γιάννης Καμπέρης από τα Όχθια, σημειώνει: «Ασφαλώς και είμαι χαρούμενος που μπήκα στο πρόγραμμα, ασφαλώς και είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά που έκανε η Ένωση Αγρινίου. Ξέρω ότι τα προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω στην πορεία είναι πολλά και πρέπει το κράτος και το υπουργείο να καταλάβουν ότι για να γίνει κάποιος αγρότης, δεν αρκεί η ενίσχυση για την πρώτη εγκατάσταση. Σίγουρα, νιώθω πιο ασφαλής που υπάρχει η Ένωση και που ξέρω πως θα είναι στο πλευρό μου σε ότι τυχόν χρειαστώ. Ξέρω, όμως, πολλούς που θα μπορούσαν να μπουν στο πρόγραμμα, άνεργα παιδιά με υποδομή πίσω τους, που δεν έκαναν αίτηση γιατί υπολόγισαν φόρους και εισφορές και είδαν ότι δεν τους συμφέρει. Εγώ θα το παλέψω όσο μπορώ και ελπίζω με τη βοήθεια που ξέρω ότι θα έχω από την Ένωση να καταφέρω να μείνω και μετά την πενταετία».

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι με τα 241 εκατ. ευρώ, που είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, 12.000 νέοι άνθρωποι φεύγουν από την ανεργία και την ανασφάλεια και περνάνε σε ένα παραγωγικό κομμάτι, συμβάλλοντας θετικά στην ανόρθωση της οικονομίας του τόπου και μάλιστα στην περιφέρεια, που τόσο ανάγκη το έχει. Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας που με τόσα λίγα, συγκριτικά, χρήματα, να δημιουργεί αυτομάτως τόσες θέσεις εργασίας και μάλιστα με διάρκεια και συνθήκες βιωσιμότητας.

Στην Ένωση Αγρινίου, μετά την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, εργαζόμαστε ήδη για την προετοιμασία του προγράμματος απονιτροποίησης (δείτε ΕΔΩ) στο οποίο και, θυμίζουμε, για πρώτη φορά εντάσσεται η Αιτωλοακαρνανία, ύστερα από τη συντονισμένη προσπάθεια που κατέβαλε ο Συνεταιρισμός μας, αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής του και ασκώντας όλη μας την επιρροή για την ένταξη του νομού.