Επίσκεψη μαθητών του 1ου Δημοτικού στον λαχανόκηπο του Δ. Αγρινίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου επισκέφθηκαν το Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Αγρινίου για να ενημερωθούν,

 με βιωματικές δράσεις, για θέματα οικογενειακής και βιολογικής γεωργίας φυτεύοντας και γνωρίζοντας τους παραδοσιακούς σπόρους που παρέχονται από το Δήμο μας.

Οι γεωπόνοι του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου ενημέρωσαν τους μαθητές του για γεωργικές πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον όπως είναι η βιολογική καλλιέργεια των κηπευτικών και η κομποστοποίηση.

Οι μαθητές είδαν τις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Λαχανόκηπου, τα κηποτεμάχια, τα διάφορα κηπευτικά και έγινε επίδειξη της φύτευσης των σπόρων των λαχανικών.

Τα παιδιά έλυσαν τις απορίες τους και ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων και ιδιαίτερα για τη διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα που αφορούν τον επισιτισμό.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας», με δράσεις για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη φτώχεια και που όλοι θα έχουμε δικαίωμα στην ευζωία.

 

Η δράση έγινε στο πλαίσιο των σκοπών της λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου (βάση του άρθρου 1 του Κανονισμού Λειτουργίας του, Αριθμ. Αποφ ΔΣ 243/2017 )

που στοχεύει εκτός της παραγωγής συμπληρωματικών υγιεινών τροφίµων για το σπίτι, και σε φιλοπεριβαλλοντικές ενημερωτικές δράσεις σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος λειτουργεί τρία χρόνια σε δημοτική έκταση στο Γιαννούζι με κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων με καθημερινή υποστήριξη από επιστημονικό προσωπικό.

Είναι μια δομή που έχει φέρει κοντά άτομα από διάφορα κοινωνικά στρώματα, ηλικίες, επαγγέλματα, κουλτούρες δημιουργώντας νέες κοινωνικές σχέσεις και ισχυροποιώντας τις υπάρχουσες.

Προσφέρει άσκηση, θεραπεία και περιβαλλοντική εκπαίδευση καθώς και τη διατήρηση τοπικών ποικιλιών που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες και συνήθειες.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής (τηλ. επικοινωνίας 26413-63452, 454, 456).

Επίσης μπορούν να επικοινωνούν και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο dtoa@agrinio.gr.