Εργατική Πάλη Οικοδόμων Αγρινίου: Κοπή βασιλόπιτας και συζήτηση σε θέματα του κλάδου

Πολιτιστική εκδήλωση, κοπή βασιλόπιτας και συζήτηση πάνω στα θέματα του κλάδου και τις πολιτικές εξελίξεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο καφέ μπαρ Σαμαράς στην Ερυθραία Αγίου Κωνσταντίνου από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ.

Στην εκδήλωση συζήτηση παραβρέθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι και από άλλα σωματεία, όπως Δ.Ε.Η., Δικαίωμα στη ζωή, συνδικαλιστές οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους καθώς επίσης και αντιπροσωπία συνδικαλιστών φοιτητών από το πανεπιστήμιο Αγρινίου.

Στη Συζήτηση έγινε αναφορά στη σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τη διακυβέρνηση της χώρας από την Ν.Δ.

Κοινή διαπίστωση από όλους όσους τοποθετήθηκαν είναι ότι η κατάσταση της εργατικής τάξης δεν καλυτερεύει και η πολιτική των μνημονίων δεν έχει σταματήσει.

Η Ν.Δ. από τις πρώτες μέρες έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο με την συνέχιση των ίδιων πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατά τη δεκάχρονη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τα περί ανάπτυξης και νέων επενδύσεων είναι παραμύθια.

Τα περί πάταξης της ανομίας και της παραβατικότητας αποτελούν μέθοδο για να χτυπήσουν το εργατικό κίνημα και τους αγώνες που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα.

Η ψήφιση του νόμου για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης (ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας) και της λειτουργίας των σωματείων είναι μέτρο στα χέρια των εργοδοτών για εκβιασμό όσων ψηφίζουν απεργία.

Το εργατικό κίνημα απάντησε στις 24 Σεπτέμβρη με 24ωρη απεργία που για πρώτη φορά έγινε χωρίς απόφαση της Γ.Σ.Ε.Ε. και έδειξε ότι υπάρχει δυνατότητα για απεργία χωρίς την συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ομάδας Παναγόπουλου που έχει υπονομεύσει τους αγώνες ξεπουλώντας όλα τα προηγούμενα χρόνια τα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις πολλών χρόνων.

Στη συνέχεια περιμένουμε το νέο ασφαλιστικό που από την κυβέρνηση επιχειρείται με διαφορές αλχημείες να δείξει ότι φέρνει αύξηση στις συντάξεις αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική.

Προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών παροχών κατά 200 εκατομμύρια το 2020 ,από 16% του ΑΕΠ στο 14% και στο 12% τα επόμενα χρόνια.

Περιέχει κατάργηση της 13 και 14 σύνταξης που πέρσι είχε γίνει νόμος του κράτους, ενώ ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτική ασφάλιση.

Οι όποιες αναδρομικές αυξήσεις θα αφορούν εργαζόμενους με 30-40 έτη εργασίας, περίπου 250000 συνταξιούχους στο σύνολο των 2.6 εκατομμυρίων στη χώρα μας.

Επίσης στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρχει ανατροπή της συμμετοχής των εργαζόμενων στην ασφάλιση, μείωση του ποσοστού των εργοδοτών και αύξηση της συμμετοχής των εργαζόμενων, αύξηση στην ασφάλιση των αγροτών και των επαγγελματιών και 20% με βάση το νέο νόμο.

Την ημέρα της ψήφισης του από τη βουλή η απάντηση θα είναι απεργία από το εργατικό κίνημα.

Οι οικοδόμοι εδώ και χρόνια βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει εδώ και χρόνια σταματήσει, με αποτέλεσμα πολλοί οικοδόμοι έχουν στραφεί σε άλλα επαγγέλματα, άλλοι έχουν μεταναστεύσει, πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν, οι νέοι δεν ασχολούνται και οι τεχνίτες τα επόμενα χρόνια θα είναι λίγοι.

Άμεσα υπερασπιζόμαστε το πλαίσιο της ομοσπονδίας για διανομή των υπέρ αγνώστων ένσημα, υπογραφή συλλογικής σύμβασης στις κατασκευές με αύξηση των μεροκάματων, αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας με έργα που θα καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες (σχολεία, νοσοκομεία, εργατικές κατοικίες), επισκευές οδικών δικτύων, αντιπλημμυρικά έργα.

Προετοιμαζόμαστε για την απεργία του Μάρτη.

Έγινε αναφορά στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Δ.Ε.Η. με την κομπίνα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ανεμογεννήτριες), τμήματα της περνούν σε χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου (Μυτιληναίος και άλλοι, το ακριβό ρεύμα για το λαό, το οικονομικό έλλειμμα της Δ.Ε.Η. τη στιγμή που έχει μειώσει πάρα πολύ το προσωπικό της, μειώσεις στους μισθούς, τεράστιοι απλήρωτοι λογαριασμοί επιχειρηματιών αλλά και κρατικών υπηρεσιών την οδηγούν στην απαξίωση και τη χρεοκοπία.

Για το πανεπιστήμιο έγινε αναφορά στις κινητοποιήσεις των φοιτητών για να μην καταργηθεί το τμήμα διαχείρισης πολιτισμού περιβάλλοντος και νέων τεχνολογιών (ιστορικό αρχαιολογικό) που βρήκαν συμπαράσταση φορέων της πόλης του Αγρινίου.

Ειπώθηκαν λεπτομέρειες για το σχέδιο της κυβέρνησης για εξίσωση των πτυχίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της προώθησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, και τη ανάγκη σύνδεσης των αγώνων φοιτητών και νεολαίας με τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Από πλευράς του σωματείου δικαίωμα στη ζωή έγινε αναφορά στην αύξηση των πλειστηριασμών, στην απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του νόμου περί προστασίας της πρώτης κατοικίας, τις συνεχείς διακοπές ρεύματος σε λογαριασμού της Δ.Ε.Η. συνανθρώπων μας που αδυνατούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν και στις διακοπές νερού και στο ζήτημα της ανασυγκρότησης του κινήματος για να εμποδίσει τέτοια φαινόμενα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 40 περίπου οικοδόμοι και εργαζόμενοι και στο δεύτερο μέρος ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια.