Ερώτηση Καραγκούνη για τα προβλήματα στην αντεγκληματική πολιτική εξαιτίας του Νόμου Παρασκευόπουλου

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας προς τους Υπουργούς κ. Κοντονή και κ. Τόσκα με θέμα: Προβλήματα στην αντεγκληματική πολιτική εξαιτίας του Νόμου Παρασκευόπουλου.

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή

Υπουργείο Εσωτερικών (Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Τόσκα)

 

ΘΕΜΑ:

Προβλήματα στην αντεγκληματική πολιτική  εξαιτίας του Νόμου Παρασκευόπουλου

 

Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης των Συριζα- Ανελ οι αρμόδιοι υπουργοί έφεραν  νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποδυνάμωσαν και υπονόμευσαν την αντεγκληματική πολιτική και καθημερινά πιά καταρρακώνουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Τα παραδείγματα δολοφονιών και άλλων στυγνών εγκληματικών πράξεων ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας είναι πλείστα όσα και δυστυχώς παραπέμπουν σε μια πραγματικότητα όχι ενός δυτικού, ευνομούμενου κράτους αλλά χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Οι χιλιάδες αποφυλακίσεις εξαιτίας του Νόμου Παρασκευόπουλου και των παρατάσεων που έχουν ήδη ψηφισθεί δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και σε συνδυασμό και με τις άλλες κεντρικές επιλογές της Κυβέρνησης όπως η κατάργηση της Ομάδας Δέλτα που περιπολούσαν διαρκώς, η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ και η ανοχή της στις συλλογικότητες, έχουν επιτείνει το γενικό κλίμα ανασφάλειας των πολιτών. 

 

Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε για τις δυσμενείς αυτές επιπτώσεις αλλά η Κυβέρνηση επέμεινε να αντιμετωπίζει αποσπασματικά και με προχειρότητα τον πιο ευαίσθητο τομέα του κράτους. Ειδικά στο ζήτημα των σωφρονιστικών καταστημάτων η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα απλά με όρους αποσυμφόρησης και όχι με όρους εκσυγχρονισμού  και συνολικού σχεδιασμού της αντεγκληματικής πολιτικής.

Οι ίδιοι εφαρμοστές του νόμου επιβεβαίωσαν τη δική μας ισχυρή αντίθεση στο νόμο Παρασκευόπουλου. Η Ένωση Εισαγγελέων με ανακοίνωση της είχε αναφέρει ότι  “Η ισχύς του νόμου (Παρασκευόπουλου) ξεκίνησε το Μάιο 2015, οι πρώτες μαζικές αποφυλακίσεις ήρθαν κιόλας τις πρώτες 45 ημέρες εφαρμογής του” και ότι “οι ρυθμίσεις αυτές ισοδυναμούν με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων και αναιρούν το γενικό και ειδικό προληπτικό αποτέλεσμα της επιβληθείσας ποινής…το νομοσχέδιο φέρνει γενική ελευθέρωση κρατουμένων».

Αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει έντονο το κλίμα ανασφάλειας στην περιφέρεια και κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής αλλά βεβαίως και στο κέντρο μεγάλων αστικών περιοχών και ειδικά της Αθήνας. Καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, συμβόλαια θανάτου, συμμορίες, απαγωγές, εμπόριο όπλων κλπ, αλλάζουν εντελώς τη φυσιογνωμία της Χώρας.

 Ο κ. Τσίπρας απαντώντας πρόσφατα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συζήτηση για την ασφάλεια ως ανεπίκαιρη, ο αμετανόητος κος Παρασκευόπουλος θεωρεί ότι ο νόμος του εισφέρει ισοζύγιο υπέρ της νομιμότητας ενώ συνολικά η Κυβέρνηση επαίρεται για τη «σημαντική εκτόνωση» στο σωφρονιστικό σύστημα, που επέφερε ο σχετικός νόμος.

 

Κατόπιν τούτων,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί

 

α) Ποιος είναι ο αριθμός των κρατουμένων ανά κατηγορία βαρύτητας εκτιόμενης ποινής και ανά κατάστημα κράτησης.

β) Πόσοι συνολικά και ανά κατηγορία εκτιόμενης ποινής κρατούμενοι απολύθηκαν βάσει των διατάξεων των νόμων 4322/2015, 4411/2016 και 4489/2017

γ) Από όσους κρατουμένους αποφυλακίστηκαν με τις διατάξεις των ως άνω νόμων πόσοι από αυτούς συνελήφθησαν ξανά για νέα αδικήματα και για ποια αδικήματα μέχρι σήμερα;