Προϋπολογισμός μόνο με φοροελαφρύνσεις δεν βγαίνει, σύμφωνα με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις αλλαγές στα δεδομένα να μοιάζουν μονόδρομος.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να σχεδιάζει αντιπρόταση στους θεσμούς που θέλουν τη μείωση του αφορολόγητου την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σώσει με νόμο τον περασμένο Μάιο. Στόχος είναι να παραμείνει το αφορολόγητο όσο είναι σήμερα, δηλαδή στις 8.636 ευρώ, αλλά να χτίζεται με αποδείξεις οι οποίες θα προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Με την αύξηση του αφορολόγητου με το χτίσιμό του από τη χρήση πλαστικού χρήματος (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) το οικονομικό επιτελείο υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα επιχειρηματολογεί ότι θα πιαστεί η φοροδιαφυγή. Αυτό όταν σημαντικοί επαγγελματικά κλάδοι, όπως οι κινηματογράφοι και τα ψιλικατζίδικα, δεν έχουν εξοπλιστεί με POS για να περνούν ηλεκτρονικά οι συναλλαγές, ούτε έχει προχωρήσει η σύνδεση των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών με το Taxis.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών στις οποίες τέθηκε το ζήτημα αναφέρουν ότι το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με αυτά που ζητεί σήμερα η εφορία για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Αυτό σημαίνει, με βάση τα όσα διατείνεται το υπουργείο, ότι η πλειονότητα των νοικοκυριών δεν θα δυσκολευτεί να φτάσει στο υψηλό αφορολόγητο στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφύγει σε αυτήν τη λύση.

Το ζήτημα που δημιουργείται με το χτίσιμο του αφορολόγητου από το πρώτο ευρώ αγγίζει, εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους ηλικιωμένους οι οποίοι δεν έχουν καμία εξοικείωση με το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Και όπως οι επαγγελματίες για να έχουν έκπτωση δαπανών πρέπει να δικαιολογούν δαπάνες, πλέον όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να… μετατραπούν σε λογιστές!

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13%, του φόρου μεταβίβασης κατά 50% στις νεόδμητες οικοδομές, του φόρου των μερισμάτων στο 5% από 15%, των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24%, μείωση 9% του συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων κ.ά.

instanews.gr