Έρχεται «μπαράζ» διώξεων για τα δάνεια των κομμάτων

Από μέρα σε μέρα αναμένονται διώξεις σε δεκάδες στελέχη τραπεζών, αλλά και κομμάτων, για τα «επισφαλή δάνεια» που έλαβαν ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία μέχρι το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον πενήντα στελέχη από την Εθνική Τράπεζα αλλά και την πρώην Αγροτική, καθώς και δέκα πολιτικά πρόσωπα καταθέτουν απολογητικά υπομνήματα, ως ύποπτα, στο πλαίσιο της έρευνας της Οικονομικής Εισαγγελίας για τα δάνεια των κομμάτων.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι η έρευνα τις επόμενες κιόλας ημέρες θα αγγίξει πολύ περισσότερους – ίσως και 500 άτομα (!) από τις τράπεζες Eurobank, Αττικής, πρώην Μαρφίν, Εθνική, πρώην Αγροτική, Πειραιώς – οι οποίοι θα ερευνηθούν για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Οι κατηγορίες εστιάζουν στις εγγυήσεις βάσει των οποίων δόθηκαν στα κόμματα τα συγκεκριμένα δάνεια.

Πάντως, στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτή τη δίωξη εντάσσεται στην «επιχείρηση δικαστικής ομηρείας που έχει θέσει σε εξέλιξη η κυβέρνηση», και ότι «η έρευνα πατάει σε σαθρό έδαφος λόγω και του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, τα περισσότερα από τα υπό έλεγχο δάνεια, χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων – ακόμα και μέχρι και το 2020 – ενώ καταγράφονται περιπτώσεις που κόμματα με την ίδια εγγύηση, δανειοδοτήθηκαν από δύο και τρείς τράπεζες!

Στη δικογραφία αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι «ιδιαίτερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δανειοδοτήθηκε με εγγύηση τη κρατική χρηματοδότηση, θεωρώντας δεδομένο ότι θα είναι κόμμα της τάξης του 35% τουλάχιστον. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ωστόσο, κατρακύλησε σε μονοψήφια ποσοστά, άρα η εγγύηση της κρατικής χρηματοδότησης απλά δεν υπάρχει».

Η εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων ξεκίνησε πριν σχεδόν 7 χρόνια, πλην όμως η δικογραφία που είχε σχηματιστεί, τέθηκε στο αρχείο το 2013, μετά από τροπολογία της τότε συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ., για ακαταδίωκτο εμπλεκομένων στις δανειοδοτήσεις, τραπεζικών και κομματικών στελεχών.

Η υπόθεση επανήλθε στα χέρια των Εισαγγελέων στα τέλη του 2017, οπότε και διαβιβάστηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και έτσι η έρευνα ξεκίνησε εκ νέου..

topontiki.gr