Σε σπίτια εντός της πόλης θα μένουν από δω και στο εξής πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από εκείνους που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στο Θεοξένια

Αυτό συμβαίνει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλούς από αυτούς δόθηκε άσυλο και έτσι υποχρεούνται πλέον να φύγουν από το ξενοδοχείο και να βρουν σπίτια για την διαμονή τους. Ήδη το τελευταίο διάστημα συρρέουν στα λογιστικά γραφεία για να τακτοποιήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μετακομίσουν.

Όλη αυτή η διαδικασία στηρίζεται στο πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και φυσικά η διαμονή και διαβίωση των μεταναστών, από την στιγμή που φεύγουν από την δομή, είναι επιδοτούμενη. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΟΜ, το πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες στέγασης ατόμων που θα κληθούν να φύγουν από τους χώρους διαμονής τους σε camps και προσωρινές δομές φιλοξενίας έως τις 31 Μαΐου, όπως ορίζεται από το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι από την στιγμή που φεύγουν οι συγκριμένοι από την δομή, δηλαδή το ξενοδοχείο, αντικαθίστανται με άλλους. Ο ΔΟΜ δηλαδή μεταφέρει άλλους που έχουν αιτηθεί άσυλο και περιμένουν μέχρι να ελεγχθεί το αίτημα τους.

Για όλα αυτά φυσικά δεν ενημερώνονται οι τοπικές αρχές, δηλαδή αστυνομία και δήμος και η διαχείριση γίνεται απευθείας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ΔΟΜ. Το υπουργείο θέλει να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και βέβαια δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για επαναπροώθηση στις χώρες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς μπαίνουν παράνομα στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και το υπουργείο αναζητά τρόπους να τους στεγάσει.

https://www.aixmi-news.gr/