Ως εποικοδομητική και σε θετικό κλίμα χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ την 6ωρη συνεδρίαση του οργάνου που επικύρωσε τη συμφωνία για το νέο ελληνικό μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον Γ.Ντάισελμπλουμ:

* Η τεχνική συμφωνία ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα θα επαναφέρει την Ελλάδα σε ανάκαμψη.

* διαπιστώθηκαν σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που βοήθησαν στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους.

* Η τεχνική συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές και ευρείες μεταρρυθμίσεις και καλύπτει σειρά θεμάτων.

* Στις τράπεζες θα ακολουθήσει stress test και ανακεφαλαιοποίηση. Δεν θα υπάρξει bail in στις καταθέσεις.

* Οι διαδικασίες για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθούν έως το Δεκέμβριο και η ιδιοκτησία των τραπεζών θα μεταφερθεί στο Ταμείο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι οι καταθέτες των τραπεζών θα εξαιρεθούν από το bail-in ενώ ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι από το συνολικό πακέτο των 86 δισ. ευρώ τα 10 δισ. θα διατεθούν για τις τράπεζες, που είναι κρίσιμο ώστε να αρθούν γρήγορα τα capital controls

.Τα προαπαιτούμενα

Καλωσόρισε την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων και όπως είπε οι θεσμοί ενέκριναν τα όσα νομοθετήθηκαν.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ως κρίσιμο θέμα τη βιωσιμότητα του χρέουςλέγοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα στο πλαίσιο ενός μακρόχρονου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως την ανάγκη «κουρέματος» της ονομαστικής του αξίας. Χαιρέτισε τέλος την πρόταση του ΔΝΤ για περαιτέρω βοήθεια του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Ντομπρόβσκις: Σημαντικό να υπάρξει πλήρης εφαρμογή

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις χαιρέτισε την σημερινή συμφωνία, που είναι αποτέλεσμα έντονης προσπάθειας των τελευταίων μηνών. Υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα είχε αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία, αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ 2,3% φέτος. Τόνισε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ενώ ανέφερε πως το 3.5% θα είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία υπογράμμισε πως δεν είναι μόνο για τη χρηματοδότηση, αλλά και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία, που αντιμετωπίζει τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις στην Ελλάδα. Τέλος διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της Κομισιόν να στηρίξει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η μέση λήξη των δανείων

Ο Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εάν εφαρμοστεί αξιόπιστα, το πρόγραμμα θα αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία, η οποία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα σε πρόγραμμα και τόνισε ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά και την αλλαγή στρατηγικής της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, το πρόγραμμα που θα τρέξει μέχρι τον Αύγουστο του 2018 είναι έως 86 δισ. αλλά δεν αναμένεται να διατεθεί όλο το ποσό από τον ESM καθώς προβλέπεται να συμμετάσχει το ΔΝΤ αλλά και να υπάρξουν ποσά που θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει εν τέλει και έξοδος στις αγορές.

Τα δάνεια θα έχουν μέση λήξη 32,5 έτη, συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την κάλυψη των δανειακών αναγκών αλλά και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Αθήνας. Σημείωσε ότι τα χρήματα για τις τράπεζες θα κρατηθούν σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.