Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Πάτρα – Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας, 17/06

Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».

Την επόμενη χρονιά, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες. Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.

Εκείνη την ημέρα όλα λειτουργούν για χάρη της μουσικής. Μεταξύ άλλων, το κράτος και οι δημοτικές αρχές επιτρέπουν την ηχορύπανση, οι συγκοινωνίες διαμορφώνουν ειδικά δρομολόγια με ημερήσιο εισιτήριο που συνδέουν όλες τις κεντρικές εκδηλώσεις, ενώ τα ταχυδρομεία εκδίδουν ειδικό γραμματόσημο.

Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.

10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών.

Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.

Και φέτος η Πάτρα δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτήν την γιορτή. Με συμμετοχή πάνω από 150 καλλιτέχνες σε 12 συναυλίες καλύπτοντας ευρύ φάσμα της μουσικής.

 

Η χορωδία και ορχήστρα Μπελ Επόκ του Παμμικρασιατικού συνδέσμου Πατρών δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια. Η χορωδία είναι μικτή και έχει τριάντα μέλη περίπου. Η δε ορχήστρα είναι πενταμελής και την αποτελούν οι καταξιωμένοι μουσικοί : Λευτέρης Πέτρου πιάνο και ακορντεόν, Βαγγέλης Καρρασάβας σόλο και κιθάρα, Ηλίας Τριανταφύλλου κιθάρα και τραγούδι, Τάκης Αργυρόπουλος κιθάρα και τραγούδι. Τραγουδιστής ορχήστρας ο Κώστα Μπακογιάννης. Την χορωδία και ορχήστρα Μπελ Επόκ διευθύνει ο μαέστρος και τρομπετίστας Σταύρος Σακοράφας, τίτλος για την βραδιά: Τραγουδήστε μαζί μας. Οι Μπελ Επόκ προσκαλούν τις φίλες και τους φίλους συνδημότες μας να τραγουδήσουν μαζί τους με το ελληνικό ρεπερτόριο τους που σίγουρα θα τους ενθουσιάσει!