Ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη και οι εξελίξεις που είχαμε ήταν καταιγιστικές. Δύο πολύ μεγάλα έργα, ο ΒΟΑΚ και ο Ε65 μας απασχόλησαν με το διαγωνισμό και την έγκριση χρηματοδότησης τους και κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία. Την ίδια ώρα είχαμε το Θριάσιο στη Βουλή και άλλα πολύ σημαντικά θέματα που τελικά άφησαν μια πλούσια σε ειδήσεις εβδομάδα. Ας δούμε πιο αναλυτικά.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ
Σε τροχιά υλοποίησης το Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65, πράσινο φως από Βρυξέλλες που είπε ναι στην χρηματοδότηση με 306εκατ.ευρώ. Τώρα η σύμβαση θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακολούθως θα περάσει για κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων. Στις αρχές του έτους θα ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδο που εκτιμάται σε 3 έτη.

Πέντε + πέντε μνηστήρες κατέβηκαν στο διπλό διαγωνισμό του Αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ. Η μεγάλη συμμετοχή κλειδώνει την επιτυχία της δημοπράτησης και πλέον περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να δούμε ποια σχήματα θα περάσουν στην επόμενη και κρισιμότερη φάση. Ο διαγωνισμός και στα δύο έργα γίνεται με την διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το πρώτο έργο είναι παραχώρηση του τμήματος Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος και το δεύτερο είναι ΣΔΙΤ στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη που θα αποπληρώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Στην κυκλοφορία το καλοκαίρι η Δυτική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, έρχεται όμω εργολαβία-σκούπα που θα συμπληρώσει ότι δεν καταφέρουν οι τρέχουσες εργολαβίες να κάνουν.

Σε επαναδημοπράτηση το μεγάλο έργο του Νέου Λιμένα Κρουαζιέρας στο Λιμάνι του Πειραιά. Μετά την απόρριψη των προσφυγών το έργο είναι ξανά σε πορεία διαγωνισμού.

Η ΑΚΤΩΡ μειοδότησε και στο έργο ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα. Το έργο κόστους 54εκατ.ευρώ φιλοδοξεί να μικρύνει σημαντικά τους χρόνους της διαδρομής από την Αθήνα και να το κάνει ελκυστικό στους επιβάτες.

Κυρώνεται από τη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο. Η επένδυση των 200εκατ.ευρώ υπόσχεται 3.000 νέες θέσεις εργασίας και να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι εμπορευματικές μεταφορές στην Ελλάδα.

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
Αθήνα: Αποσύρθηκαν οι κάδοι απορριμμάτων από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με ραντεβού στο εξής η αποκομιδη. Συνάντηση Φάμελλου – Δημοτικής Αρχής Κορωπίου για τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική. Επίσημη επίσκεψη είχαμε του Υπουργού Μεταφορών της Κίνας στο Λιμάνι του Πειραιά. ΕΥΔΑΠ: Σε δημοπράτηση άποχετευτικό έργο στα Γλυκά Νερά με 27,5εκατ.ευρώ η οδός Σ.Νιάρχου με 25,7εκατ.ευρώ στα Ιωάννινα. Η Λατομεία Τυρνάβου μειοδότησε στο έργο των 33εκατ.ευρώ για την Παράκαμψη Συκεώνας. Πάνω από 20% η αύξηση εσόδων του ΟΑΣΑ τον Σεπτέμβριο.

Ξεκινά η δημοπράτηση μελετών για τον Προαστιακό Δυτικής Θεσσαλονίκης. Διακόπτεται μέχρι νεωτέρας η κυκλοφορία των Τραμ στο τμήμα Κασομούλη – Σύνταγμα λόγω Ιλισού. Νέες χρηματοδοτήσεις από το «Φιλόδημος ΙΙ» για έργα πόλης και την βελτίωση της Λίμνης Παμβώτιδας. Ολοκληρώνεται η κατασκευή των ανισόπεδων διαβάσεων στη Ν. Μενεμένη μέσα στο Νοέμβριο. H Nexans ανάδοχος για την Γ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ. Πράσινο φως από Κομισιόν για τη διπλή σύνδεση Λευκάδας με Αμβρακία Οδό, έρχεται η δημοπράτηση.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ από τις 29 Οκτωβρίου η Energean. Τίτλοι τέλους για την Κυπριακή αεροπορική εταιρεία Cobalt.

ypodomes.com