Οι φήμες σχετικά με την επιστροφή της Porsche και της Lamborghini στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1 διαψεύστηκαν.

Οι δύο εμβληματικές φίρμες επέλεξαν αμφότερες να μην συμφωνήσουν με τους νέους κανονισμούς που εξετάζεται να εισαχθούν το 2021.

Οι αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την κατασκευή φθηνότερων και πιο απλουστευμένων κινητήρων, αλλά και την ενδεχόμενη διατήρηση του MGU-H (σύστημα ανάκτησης ενέργειας εξάτμισης).

Το ενδεχόμενο αυτό απέτρεψε πολλούς κατασκευαστές όπως τη Mercedes από το να δηλώσουν συμμετοχή στο τουρνουά. Μάλιστα, ο γερμανικός κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας προχώρησε σε αυτή την απόφαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ηγείται αυτή τη στιγμή, τόσο του πρωταθλήματος των κατασκευαστών όσο και του πρωταθλήματος των οδηγών με τον κορυφαίο Λιούις Χάμιλτον για τον οποίο η bwin αναφέρει τα ρεκόρ της καριέρας του, αλλά και το πώς έφτασε να έχει σήμερα πέντε παγκόσμιους τίτλους. Αυτή τη στιγμή, ο Βρετανός βρίσκεται δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες νίκες (71) στη Φόρμουλα 1 μετά τον Σουμάχερ (91).

Έτσι, δεδομένου ότι η προσέλκυση νέων κατασκευαστών γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ο πρόεδρος της FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) Τζιν Τοντ δήλωσε ότι, «Η διατήρηση της Mercedes, της Renault, της Ferrari και της Honda είναι πολύ σημαντική. Εφόσον, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι κατασκευαστές συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διοργάνωση, μόνο τότε θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε νέους».

Εντωμεταξύ νωρίτερα μέσα στο 2018, η Liberty Media – ο αμερικανικός όμιλος Μέσων Ενημέρωσης και ιδιοκτήτης της Formula 1 – πρότεινε την κατασκευή φθηνότερων και απλούστερων προκειμένου να εξισορροπήσουν τον ανταγωνισμό ώστε να προσελκύσουν νέους κατασκευαστές με μικρότερα μπάτζετ. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ομάδες των κατασκευαστών εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της Auto Motor und Sport, αξιωματούχος της Volkswagen (μητρική εταιρεία Porsche/Lamborghini) ανέφερε ότι δεν είναι η σωστή στιγμή για να λάβει η VW μέρος στην F1 του 2021.

«Η επένδυση που απαιτείται για να συμμετάσχει κανείς, πόσο μάλλον να κερδίσει, είναι υπερβολικά υψηλή», δήλωσε στην Auto Bild ο Στέφανο Ντομενικάλι, διευθυντής της Lamborghini και πρώην διευθυντής της ομάδας της Ferrari. «Εφόσον η F1 παραμένει μια διοργάνωση δύο κατηγοριών, τότε δεν υπάρχει χώρος για εμάς. Αν λάβουμε μέρος, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί ώστε να κερδίσουμε. Οι προτεραιότητες για τη Lamborghini είναι διαφορετικές.

Η Ferrari γεννήθηκε σε αγώνες, η Lamborghini όχι», συνέχισε ο Ντομενικάλι.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν πρόκειται να έχουμε νέες υποψηφιότητες για το 2021. Δυστυχώς, για τους οπαδούς του πιο δημοφιλούς μηχανοκίνητου σπορ, η Porsche και η Lamborghini δεν είναι έτοιμες να συμμετέχουν στη διοργάνωση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε τους δύο κορυφαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων να «τρέχουν» στη F1 μέσα στα επόμενα χρόνια.