Πέντε πιστωτικά ιδρύματα συμμετέχουν στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει με δάνειο ύψους 968,4 εκατ. ευρώ τη FRAPORT Greece για την 40ετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Στην κοινοπραξία μετέχουν οι ALPHA BANK (284,7 εκατ. ευρώ), η Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης-BSTDB με έδρα τη Θεσσαλονίκη (62,5 εκατ. ευρώ ήτοι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει παράσχει ποτέ η διακρατική τράπεζα για επένδυση σε κράτος-μέλος), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης-EBRD (186,7 εκατ. ευρώ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων-ΕΙΒ (280,4 εκατ. ευρώ) και το International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ) βραχίονας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το IFC θα παρέχει εκεί στη FRAPORT Greece αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, ώστε να βοηθήσει την εταιρεία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνογερμανικής εταιρείας, από το συνολικό δάνειο 280,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επικείμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ). Πρόσφατα, η FRAPORT Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650 εκατ. ευρώ.

aftodioikisi.gr