Για μετά τους καλοκαιρινούς μήνες μετατίθεται η παρθενική είσοδος της Δ.Ε.Η. στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και το ενεργειακό «double play» που αναδεικνύεται σε νέα νόρμα για όλους τους παίκτες της αγοράς.

Ως γνωστόν, η Επιχείρηση έχει δρομολογήσει 2 παραλαβές LNG: μία στις αρχές Ιουλίου και μία στα τέλη Αυγούστου, συνολικού όγκου 260 χιλ. κ.μ., τα οποία μεταφράζονται σε περίπου 1,7 εκατ. MWh. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο άλλωστε η Δ.Ε.Η. έχει προβεί σε δέσμευση δυναμικότητας στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Η επιλογή της Επιχείρησης να ανοιχτεί και στην εν λόγω αγορά εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής της και για απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής της με αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου γέφυρα» στις μονάδες που είναι ήδη συμβατές όπως σε Μεγαλόπολη (V), Αλιβέρι (V), Λαύριο (IV & V) αλλά και Κομοτηνή ενώ με τη δυνατότητα παροχής φ.α. στους καταναλωτές, αναμένεται να υπάρξει αντίκτυπος και σε επίπεδο ανταγωνισμού, δεδομένης της θέσης της στην εγχώρια αγορά.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των παραπάνω φορτίων διενεργήθηκε σε φάσεις ξεκινώντας από το Οκτώβριο του 2017 για να ολοκληρωθεί έναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2018. Η συμμετοχή υπήρξε μεγάλη με τη Δ.Ε.Η. να συνάπτει συμφωνίες με 14 προμηθευτές και κοινοπραξίες παγκοσμίου βεληνεκούς στις οποίες μάλιστα δεν έλειψε η ελληνική παρουσία: Centrica LNG Company Limited, Eni Trading & Shipping SPA, ΔΕΠΑ Α.Ε., Gunvor International B.V., Μ&Μ Ανώνυμη Εταιρία Φυσικού Αερίου και Trafigura PTE LTD Consortium, Vitol S.A., Trafigura, Shell International Trading Middle East LTD (SITME) Tellurian Trading UK LTD, Cheniere Marketing International LLP, Uniper, Powerglobe (LLC) Qatar, MET International AG & Aegean Net Fuels LTD FZE Consortium Socartrading SA.

Σημειώνεται ότι η Δ.Ε.Η. παραλαμβάνει επιπλέον ποσότητες και από τη ΔΕΠΑ μέσω μακροχρόνιας σύμβασης που έχει συνάψει προκειμένου να είναι σε θέση να καλύπτει τις ανάγκες της. Η τελευταία φορά (και πρώτη) που η Επιχείρηση είχε παραλάβει φορτία LNG ήταν στις αρχές της δεκαετίας (2010-2011), συνολικής χωρητικότητας 660 χιλ. κ.μ. σε 5 διαδοχικές παραδόσεις.

Φίλιππος Παναγόπουλος – ypodomes.com