Φυσικό Αέριο: Στο Αγρίνιο προτάθηκαν χώροι στο ΒΙΟΠΑ και ένα ακίνητο στo Παναιτώλιο

Τις απαντήσεις του Υπουργείου Ενέργειας και πρωτίστως της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου για τις θέσεις που θα επιλεγούν σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο για την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένουν πλέον οι τοπικές κοινωνίες.

Το γεγονός ότι τέτοια εποχή του χρόνου είναι εφικτό να υπάρξουν οι πρώτες συνδέσεις σε σπίτια κι επιχειρήσεις έχει προκαλέσει θετικά σχόλια με όσους συμμετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε για το θέμα στην Πάτρα, να ελπίζουν ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάστηκαν.

Όπως φαίνεται από τους Δημάρχους δεν υπήρξαν διαφωνίες ούτε για τους χώρους όπου θα αποθηκεύεται το φυσικό αέριο με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας να παρουσιάζει εναλλακτικά σημεία για κάθε πόλη. Αρχικά για την Πάτρα οι 4 θέσεις που παρουσιάστηκαν προκειμένου να επιλεγούν οι δύο (υπάρχει και ένα τρίτο στη Βιομηχανική Περιοχή) είναι τα εξής:

-Στον ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, προς τα Δεμένικα, κοντά στις παραγλαύκιες οδούς και το νέο λιμάνι της Πάτρας.

-Κοντά στην Πατρών-Τριπόλεως, έξω από τον οικισμό της Οβρυάς και κοντά σε Κρήνη, Καλλιθέα και Θέα.

-Στο Βιοτεχνικό Πάρκο του Ρίου, περίπου 500 μέτρα από το Πανεπιστήμιο και το Νοσοκομείο, μεταξύ Ακταίου και Αγ. Βασιλείου, κατά μήκος της Πατρών-Αθηνών

-Παραπλεύρως του Χάραδρου, κοντά στο Πανεπιστήμιο, στη σύνδεση με την Περιμετρική, όπου υπάρχει και δημοτικό οικόπεδο.

Από αυτά τα σημεία η ΔΕΔΑ αναμένεται να επιλέξει τα δύο πιο συμφέροντα ένα σε κάθε πλευρά της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιωτικές περιουσίες δεν δυσκολεύει την υπόθεση καθώς η Επιχείρηση διαθέτει τα χρήματα να προχωρήσει σε εξαγορά ή χρόνια μίσθωση των οικοπέδων.

Για τον Πύργο προσδιορίστηκε μια έκταση κοντά στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου με πρόταση για ένα οικόπεδο ανάμεσα στους οικισμούς Άγ. Γεώργιος και Λασταίικα, μια έκταση στους οικισμούς Αλεποχώρι και Χανάκια καθώς και ακόμα μια στην Βαρβάσαινα.

Στο Αγρίνιο προτάθηκαν χώροι στον ΒΙΟΠΑ και ένα ακίνητο στον οικισμό Θεστιέων Παναιτωλίου.

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης προβλέπει σχετικά σύντομα να καταλήξει η ΔΕΔΑ για τους χώρους αποθήκευσης του φυσικού αερίου, στην συνέχεια περίπου το Σεπτέμβριο να υπάρξει η προκήρυξη και στις αρχές του 2020 να ξεκινήσουν τα έργα. Ο σχεδιασμός προβλέπει άμεσα, από το πρώτο κιόλα δίμηνο, και όταν έχουν τελειώσει τα έργα στα σημεία αποθήκευσης να ξεκινήσουν και οι πρώτες συνδέσεις με σπίτια κι επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτό θεωρείται κομβικό το που θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις καθώς οι περιοχές που θα βρίσκονται στον «δρόμο» του δικτύου που θα αναπτύσσεται θα είναι και οι πρώτες που θα πάρουν φυσικό αέριο.

Το κέρδος όσων συνδεθούν υπολογίζεται ότι είναι περίπου 30% σε σχέση με την ενέργεια που καταναλώνουν σήμερα. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει 4.000 συνδέσεις μέχρι το 2023 και 11.500 μέχρι το 2029.

thebest.gr