Μία προτομή του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ στην κοινότητα Οτμόν, στη βόρεια Γαλλία, έπεσε θύμα βανδαλισμού, με τους δράστες να βάφουν την κεφαλή του με φωσφορίζουσα πορτοκαλί βαφή και να γράφουν με την ίδια μπογιά στο βάθρο του τη λέξη «οπαδός της δουλείας», ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της Οτμόν.

Ο βανδαλισμός εντάσσεται στο τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία, η οποία έγινε θέατρο πολλών διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, που έχει αναζωπυρώσει μεγάλη συζήτηση στην κοινή γνώμη για τα δύο αυτά θέματα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε στο χθεσινό του διάγγελμα πως η Γαλλία θα παραμείνει «αδιαπραγμάτευτη» απέναντι στον ρατσισμό, όμως τόνισε πως «δεν πρόκειται να διαγράψει κανένα ίχνος ή κάποιο όνομα από την ιστορία» της χώρας, ή «να ξεβιδώσει κάποιο άγαλμα».

Η βεβήλωση της προτομής του ντε Γκωλ πραγματοποιείται επίσης λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την ιστορική του έκκληση στις 18 Ιουνίου 1940, μετά την ήττα της Γαλλίας απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα και την επέτειο των 50 ετών από τον θάνατό του.

https://www.in.gr/