Γεώργιος Κοντογιάννης: Η νέα ΚΑΠ (2021-2027) είναι προ των πυλών

Σε έναν κόσμο εξαιρετικά ανταγωνιστικό, η ελληνική οικονομία μπορεί να αποκτήσει νέο δυναμισμό. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μπορούν και οφείλουν να αποτελέσουν πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης για την οικονομία μας.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που σχεδιάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα διότι καλείται να ανταποκριθεί σε μια σειρά οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων. Πρωταρχικό της μέλημα είναι ο εκσυγχρονισμός του γεωργικού τομέα μέσω της προώθησης της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης της γεωργίας (για ορθότερη διαχείριση της γεωργικής εκμετάλλευσης) και η αύξηση της παραγωγικότητας της γεωργικής γης προτάσσοντας την «αγροτική επιχειρηματικότητα» ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της νέας περιόδου.                                                                                                          

Η χρηματοδότηση θα συνδέεται με την επίτευξη των στόχων οι οποίοι θα αποτυπώνονται σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο ανά Κράτος – Μέλος.

Χρειάζεται ωστόσο ένα μελετημένο στρατηγικό εθνικό σχέδιο, καθώς με βάση αυτό θα διεκδικούμε μέρος των κοινοτικών πόρων. Όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα ΚΑΙ η ευφυής γεωργία αποτελεί αντίδοτο στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Οφείλουμε συνεπώς, να αξιοποιήσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις δυνατότητες που θα παρέχει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027, ώστε να μη χαθεί η τελευταία ίσως ευκαιρία που έχουμε ως χώρα (και ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) για να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και να προσαρμοστούμε στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, διασφαλίζοντας τη συνοχή της υπαίθρου αλλά και. ένα καλύτερο μέλλον για τους αγρότες και τα προϊόντα τους.

Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την αλλαγή νοοτροπίας όλων των εμπλεκομένων φορέων, την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση του πρωτογενή τομέα αλλά και των αγροτικών περιοχών της χώρας συνολικά, έχοντας ως προτεραιότητες την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

     Αυτό άλλωστε οραματιζόμαστε: μία νέα κατάσταση πραγμάτων:

  • με ισχυρές ομάδες παραγωγών,
  • με αξιοποίηση της Ευφυούς Γεωργίας, «γεωργία ακριβείας» ή «ψηφιακή γεωργία» με εφαρμογή των τεχνολογιών της πληροφορικής, της ρομποτικής, του διαδικτύου, της δορυφορικής και της τηλεπισκόπησης σε συνδυασμό με την βιολογία και την γεωπονική επιστήμη,
  • με αξιοποίηση της Επιστημονικής Γνώσης ώστε να κάνουμε γεωργικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές και να σταθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό,
  • με ευνοϊκό έδαφος για την προσέλκυση νέων αγροτών,
  • με μείωση του κόστους παραγωγής,
  • με έμφαση στην καινοτομία, στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην επιχειρηματικότητα,
  • με καθετοποιημένη παραγωγή,
  • με τυποποιημένα, πιστοποιημένα, ποιοτικά και ελκυστικά προϊόντα,
  • με προστιθέμενη αξία σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας,
  • με νέους ανθρώπους στην αγροτική παραγωγή,
  • με συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική με στόχο τη διάχυση του παραγόμενου πλούτου στον αγροτικό κόσμο, δουλεύοντας για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, πριμοδοτώντας, όμως τους καλύτερους και τους πιο ανταγωνιστικούς.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ