Γιατί καθυστερούν με τη Forthnet;

Απορίες, εύλογα ερωτήματα, αλλά και ενδεχόμενες “άλλες σκέψεις”, προκαλεί το γεγονός ότι οι τρεις συστημικές τράπεζες καθυστερούν υπερβολικά τη διαδικασία πώλησης της Forthnet με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της εταιρείας,καθώς καθημερινά χάνει την αξία της.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η διάσωση χιλιάδων θέσεων εργασίας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη λειτουργία της Forthnet. H καθυστέρηση, την οποία κάποιος θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει “σκανδαλώδη” ευνοεί συγκεκριμένους ανταγωνιστές της Forthnet και “καταποντίζει” την εναπομένουσα πραγματική αξία της εταιρείας. Γιατί είναι προφανές ότι με ανοχή ή ευθύνη των τραπεζών η Forthnet οδηγείται στο κλείσιμο.

Και τούτο διότι:

• Ο ανταγωνισμός ήδη μειώνεται, αφού η Forthnet αντικειμενικά δεν λειτουργεί ως υγιής εταίρος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να κερδίζουν οι ανταγωνιστές της και στην προκειμένη περίπτωση και υποψήφιοι αγοραστές της.

• Οι τράπεζες καθυστερούν εξοργιστικά. Και παράλληλα αρνούνται να δουν τις πραγματικές επιπτώσεις. Η Vodafone και η Wind με βάση τις θεμιτές επιχειρηματικές επιδιώξεις τους, πληροφορούμαστε ότι προτείνουν να προχωρήσουν την διαδικασία μέσω του πτωχευτικού άρθρου 106Β. Εάν αυτό αληθεύει και οι τράπεζες το αποδεχτούν, δεδομένου του χρονοβόρου της διαδικασίας, νομοτελειακά θα συμβούν τα ακόλουθα:

1. Η Forthnet δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και θα χάνει καθημερινά μερίδιο της αγοράς προς όφελος, φυσικά, των ανταγωνιστών της

2. Η διαδικασία του άρθρου 106Β προϋποθέτει και haircut στους προμηθευτές, με αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίοι να χάσουν τα χρήματά τους

3. Η οικονομική ασφυξία που θα επέλθει θα οδηγήσει μαθηματικά είτε στη συρρίκνωση, είτε στο κλείσιμο της Forthnet. Συνεπώς, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτονοήτως θα χάσουν και οι τράπεζες τα χρήματά τους.

Επιπλέον απορίες προκαλούνται και για ένα ακόμη γεγονός. Οι τράπεζες γνωρίζουν ότι έχουν καθυστερήσει. Γνωρίζουν επίσης ότι οι δύο εταιρείες μέσα από αυτήν την καθυστέρηση κερδίζουν καθημερινά συνδρομητές στις αγορές που δραστηριοποιούνται. Γνωρίζουν επίσης ότι κι εάν ακόμη προχωρήσουν, η ολοκλήρωση της εξαγοράς απαιτεί έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Διαδικασία απαραίτητη, αφού πρόκειται για συμμετοχή δύο εκ των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Συνεπώς θα πρόκειται για μακρόχρονη και αβέβαιη, ως προς την έκβασή της, διαδικασία. Και αντικειμενικά θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση. Έτσι, το μέλλον της Forthnet θα είναι, όχι μόνο αβέβαιο, ενδεχομένως και θνησιγενές, λόγω της απραξίας που θα επέλθει από τις καθυστερήσεις. Αυτό θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ή να κλείσει τελικά η εταιρεία, οι θέσεις εργασίας να χαθούν, χιλιάδες προμηθευτές να χάσουν τα χρήματά του και οι τράπεζες να εγγράψουν πολλά εκατομμύρια ζημιές.

real.gr