Γίγαντες με σάλτσα στο φούρνο από τον Αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους!

Γίγαντες με σάλτσα στο φούρνο, ένα απλό, αλλά πολύ θρεπτικό πιάτο, για την οικογένεια με αγνά μοναστηριακά υλικά, από τον Πατέρα Επιφάνιο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι η μοναχική ζωή μπορεί να κρύβει και άπλετη δημιουργικότητα.

Η συνταγή  για τους γίγαντες με σάλτσα στο φούρνο είναι δια χειρός του Μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, στον οποίο συχνά έχουν αποδώσει τον τίτλο του «Αρχιμάγειρα του Αγίου Ορους». Δικαίως, καθώς είναι περιζήτητος και ως οινοποιός, ενώ έχει αναδείξει τη μοναστηριακή κουζίνα μέσα από το βιβλίο «Η Μαγειρική του Αγίου Όρους», το οποίο έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.

Για να φτιάξετε γίγαντες με κόκκινη σάλτσα στο φούρνο για έξι άτομα θα χρειαστείτε:

• μισό κιλό φασόλια γίγαντες
• 3 ξερά κρεμμύδια
• 200 γρ. αγιορείτικο ελαιόλαδο
• τοματοπελτέ
• λίγο κόκκινο γλυκό πιπέρι
• λίγο κύμινο
• λίγο αλάτι και μαυροπίπερο
• 1 ματσάκι δυόσμο
• λίγη ρίγανη
• κόκκινο καυτερό πιπέρι (προαιρετικά)

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε, πλένουμε και βράζουμε τα φασόλια μας για περίπου 45′. Όταν μισοβράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε λίγο ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.

Αραιώνουμε τον τοματοπελτέ σε νερό και τον ρίχνουμε στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε ένα λίτρο νερό, ρίχνουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά, και τα μυρωδικά για να πάρουν μία βράση όλα μαζί και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.

Στο ταψί του φούρνου, βάζουμε τα φασόλια και ρίχνουμε τη σάλτσα που έχουμε φτιάξει, καθώς και το λάδι. Κατόπιν ανακατεύουμε καλά. Προσέχουμε τα φασόλια να είναι σκεπασμένα με αρκετό ζουμί , διότι τα έχουμε αφήσει μισοβρασμένα και θα χρειαστούν και άλλο βράσιμο μέσα στον φούρνο.

Βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο στους 180-200 βαθμούς, για μια ώρα περίπου. Τα φασόλια μας, όταν είναι έτοιμα, πρέπει να είναι στεγνά και ροδοκοκκινισμένα.

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού.

mounathos