Ένας εντυπωσιακός και χρηστικός ηλεκτρονικός ξεναγός είναι η νέα εφαρμογή I-Guide που ανέπτυξαν το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με διάφορους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, για την προώθηση του τουρισμού και την εξυπηρέτηση των τουριστικών ροών.

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εφαρμογή που εγκαθίσταται σε smart phones (ελεύθερα από το Google Play) και καθοδηγεί τον επισκέπτη για την περιήγησή του σε διάφορα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, δίνοντας χρηστικά στοιχεία αλλά, κυρίως, περιγράφοντας όλο το ιστορικό, κοινωνικό και άλλο υπόστρωμα της περιοχής που παρακολουθεί.

Η αφετηρία του προγράμματος και των εφαρμογών γίνεται από την Ξάνθη και την παλιά της πόλη, αλλά ήδη υπάρχουν διαδρομές για το Νέστο, τη Μαρώνεια, το Πολύστυλο, την Αλυκή της Θάσου και διάφορα σημεία ενδιαφέροντος σε όλη την Περιφέρεια.

Περιοχές, διαδρομές, αξιοθέατα, εμπειρίες και κάθε ενδιαφέρουσα πληροφορία, αποτελούν τη βάση των δεδομένων της εφαρμογής, η οποία καθοδηγεί με εκφώνηση, φωτογραφίες, χάρτες και άλλα στοιχεία τους χρήστες της, όπως για παράδειγμα στην Ξάνθη, όπου δίδεται πρόσβαση σε ένα πολύ σπάνιο υλικό που εκτείνεται από την ιστορία της περιοχής, τη βιοποικιλότητα και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και τη χρησιμότητα της εφαρμογής I-GUIDE ως εργαλείου για την προώθηση του τουρισμού και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Επίσης, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχοπουλος, οι συντελεστές-εταίροι του έργου από την Περιφέρεια, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, και άλλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ