Στην καταγραφή και αξιοποίηση των κενών και αχρησιμοποίητων χώρων του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Πάτρας αναφέρεται με ερώτησή του προς την Υπουργό Εργασίας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών Παράρτημα Πάτρας και η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης του Παιδιού και του Εφήβου με Αυτισμό Αχαΐας (Ε.Ψ.Υ.Ε.Π.Ε.Α) έχουν ζητήσει με επιστολές τους την παραχώρηση των αχρησιμοποίητων χώρων για χρήση από τους Συλλόγους τους. Επιπλέον, στο Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αχαΐας, το οποίο συστεγάζεται στους χώρους του Ιδρύματος, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας της σχολικής μονάδας λόγω της αύξησης του αριθμού των εγγεγραμμένων μαθητών. Για το λόγο αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός για ποιο λόγο δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα η καταγραφή και αξιοποίηση των χώρων αυτών καθώς και εάν είναι στις προθέσεις της να τους αξιοποιήσει και πότε.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Θα αξιοποιηθούν οι αχρησιμοποίητοι χώροι του  Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Πάτρας;

 

Η οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα επιβάλλει εκτός των άλλων τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση κενών και αχρησιμοποίητων χώρων προκειμένου να αξιοποιηθούν ώστε να διευρυνθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες – πόσω δε προς τα άτομα με αναπηρία.

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών –Παράρτημα Πάτρας, έχοντας κατασκευαστεί πριν από περίπου είκοσι χρόνια, διαθέτει τεράστιους αχρησιμοποίητους χώρους, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί μετά την αποχώρηση του Εθνικού Ιδρύματος  Αποκατάστασης Αναπήρων.  

Με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΑΜεΑ – Παράρτημα Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές προτάσεις – αιτήματα ενδιαφερομένων φορέων, ζητά την καταγραφή και αξιοποίηση των αχρησιμοποίητων χώρων του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών Πάτρας τόσο για τα άτομα με πρόβλημα ακοής όσο και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ΑΜεΑ που στερούνται χώρων. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών Παράρτημα Πάτρας και η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης του Παιδιού και του Εφήβου με Αυτισμό Αχαΐας (Ε.Ψ.Υ.Ε.Π.Ε.Α) έχουν ζητήσει με επιστολές τους την παραχώρηση των αχρησιμοποίητων χώρων για χρήση από τους Συλλόγους τους.

Επιπλέον, στο Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αχαΐας, το οποίο συστεγάζεται στους χώρους του Ιδρύματος, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας της σχολικής μονάδας λόγω της αύξησης του αριθμού των εγγεγραμμένων μαθητών. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου – ενός από τα τρία αυτόνομα κτίρια που βρίσκονται στο χώρο – κυριολεκτικά «στοιβάζονται» 100 παιδιά και περίπου 30 εκπαιδευτικοί, με τον πρώτο όροφο να παραμένει κλειδωμένος. Το τρίτο, επίσης, αυτόνομο κτίριο που βρίσκεται στο χώρο, παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο.

Επειδή τα ΑΜεΑ και οι οικογένειές τους είναι από τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την σοβούσα οικονομική κρίση και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας

 

Ερωτάται  η αρμόδιος Υπουργός:

 

  • Για ποιους λόγους δεν έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί και αξιοποιηθεί οι εν λόγω χώροι;
  • Είναι στις προθέσεις της η καταγραφή και η αξιοποίηση κενών και αχρησιμοποίητων χώρων για την κάλυψη αναγκών των ΑΜεΑ; Αν ναι, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί για να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΑΜεΑ – Παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων;