Ακόμα ένα μεγάλο έργο δημοπρατεί η Περιφέρεια Ηπείρου που δείχνει ιδιαίτερα δραστήρια. Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης της οδού Σταύρου Νιάρχου, μήκους 4,5χλμ. Ο δρόμος στην νέα του μορφή θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ποδηλατόδρομο, παράπλευρο δίκτυο και πρόβλεψη για μελλοντική όδευση Τραμ.

Το κόστος των έργων είναι 25,7εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 20,72εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών στις 26 Νοεμβρίου. Το έργο εκτιμάται ότι θα τραβήξει τα βλέμματα πολλών εταιρειών μεσαίας τάξης.

Η διάρκεια των έργων είναι 24 μήνες και με πρόχειρους υπολογισμούς αν ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2021. Όπως δήλωσε στο ypodomes.com η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη «βάζουμε ακόμα ένα σημαντικό οδικό έργο σε τροχιά υλοποίησης. Το συγκεκριμένο έργο έχει μεγάλη αξία καθώς συνδέει τον αστικό ιστό των Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, και τις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ήταν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είμαι πολύ χαρούμενη που παίρνει σάρκα και οστά. Το 2021 θα έχει ολοκληρωθεί αλλάζοντας και παράλληλα βελτιώνοντας το κυκλοφοριακό σε ολόκληρη την περιοχή. Η Περιφέρεια Ηπείρου αποδεικνύει έμπρακτα τις δεσμεύσεις της υλοποιώντας και ολοκληρώνοντας σειρά από σημαντικά αναπτυξιακά έργα».

Το έργο θα περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο και τέσσερις ισόπεδους. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένο από το Π.Ε.Π. Ήπειρος 2014-2010, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Η εργολαβία έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της υφιστάμενης οδού Νιάρχου, με τρόπο ώστε το νέο έργο να εξυπηρετεί τις συνθήκες και δραστηριότητες, που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και να εξασφαλίζει τη σωστή κυκλοφοριακή λειτουργία της περιοχής.

Τέλος, με την αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υπό μελέτη οδού, θα δημιουργηθεί μια οδός με βελτιωμένα τα επίπεδα ασφάλειας και εξυπηρέτησης, που θα εξασφαλίζει γρήγορη και ασφαλή μετάβαση στις χρήσεις γης της περιοχής και τον οικισμό της Πεδινής, αλλά κατ΄ επέκταση στην Εθνική Οδό και την Εγνατία Οδό.

Το υπό μελέτη έργο, χωροθετείται στα νότια της πόλης των Ιωαννίνων, με αφετηρία τον υφιστάμενο κόμβο της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας και κατάληξη στα βόρεια και δυτικά όρια του οικισμού της Πεδινής, ακολουθώντας νοτιοδυτική πορεία, σε οδικό δίκτυο αστικού και ημιαστικού χαρακτήρα, με έντονη και συνεχή δόμηση. Εξυπηρετεί την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και τους οικισμούς Νεοχωρόπουλου και Πεδινής.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com