Ο ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε το κοινοβούλιο και εκείνο αποδέχτηκε να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την ήδη τεταμένη κατάσταση και το κλίμα που έγινε εκρηκτικό μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί με την υπογραφή Η.Π.Α. στη Βαγδάτη.

Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ”, είπε ο Μάχντι κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Ιράκ – Σουλεϊμανί: Κάλεσε τον Αμερικανό πρεσβευτή για να καταγγείλει “τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ”

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον πρεσβευτή των Η.Π.Α. στην Βαγδάτη για να καταγγείλει “τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ”, μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά βάσεων φιλοϊρανικών ένοπλων πολιτοφυλακών και τον φόνο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στον πρεσβευτή Μάθιου Τούλερ δόθηκε το μήνυμα ότι “αυτές οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν επιθέσεις και καταδικαστέες πράξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και αποτελούν παραβίαση κυριαρχίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή (5.1.2020).

newsit.gr