Μπούλες ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο από τα παιδιά του χωριού, που πηγαίνουν μεταμφιεσμένα σε σπίτια και καταστήματα, με σκοπό οι «ανυποψίαστοι» νοικοκυραίοι, να ανακαλύψουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις μάσκες.

Έτσι λοιπόν, τις απόκριες, κυρίως παιδιά αλλά και μεγάλοι, μεταμφιέζονται σε «μπούλες» βγαίνουν στους δρόμους αρχίζοντας τα πειράγματα στους χωριανούς ή κάνουν «εθιμοτυπικές» επισκέψεις  από σπίτι σε σπίτι!

Η αναγνώριση αποτελεί δύσκολη «υπόθεση» για τους γείτονες, εκτός εάν κάποια κίνηση ή ψεγάδι στη μεταμφίεση «προδώσει» τη μπούλα.

Μπούλες, δηλαδή ανακατεμμένος ο ερχόμενος! Άνδρες, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα, γυναίκες ντυμένοι άντρες, το πρόσωπο βαμμένο ή με μάσκες, αποκριάτικες στολές, ή παλιά ρούχα, αποτελούν τα απαραίτητα «εφόδια» για την περίσταση… Πού λεφτά για στολές.

Πρόκειται για ένα παλιό αποκριάτικο έθιμο που, αναβιώνει κάθε χρόνο με μικρούς και μεγάλους να το κρατούν «ζωντανό» έως σήμερα και να δίνουν μια αποκριάτικη ατμόσφαιρα στις γειτονιές και τα σπίτια.

Και του χρόνου παιδιά!!!

kalyvia.gr