Κ. Καρανίκα: Η Γεωλόγος από την Δ. Ελλάδα που δημιούργησε βιολογικά λικέρ!

Η Κωνσταντίνα Καρανίκα, πτυχιούχος Γεωλογίας με ειδικότητα στην παλαιοντολογία και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα γεωλογίας, αποδεικνύει πως με έρευνα και μεράκι μπορούν όλοι να καταφέρουν Η πρακτική άσκηση που ολοκλήρωσε στο πανεπιστήμιο της Ρώμης και η  ενασχόλησή της με την σχολή την έφερε πιο κοντά στην φύση και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα παραγωγής βιολογικών λικέρ. Με λίγα λόγια, συνδύασε τις γνώσεις της και την «αδυναμία» της και κατέληξε να παράγει δικά της λικέρ με τη χρήση βιολογικών προϊόντων. Το εγχείρημα είναι σε πρώιμο στάδιο αλλά η αφοσίωση της και το «μεράκι» της δεν την αφήνουν να το εγκαταλείψει. Στις επόμενες γραμμές η Κωνσταντίνα εξηγεί τον τρόπο που δημιούργησε την ιδέα της αλλά και όλη την διαδικασία παραγωγής.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς με τη παραγωγή δικών σου βιολογικών λικέρ και τι ήταν αυτό που θα μπορούσες να πεις ότι σε «τράβηξε» εξ αρχής;

Ανέκαθεν είχα μια λατρεία για τα λικέρ. Δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσω από κάποιο ταξίδι και να μην έχω στις αποσκευές μου έστω ένα μικρό μπουκαλάκι. Το έναυσμα όμως για την παραγωγή των δικών μας λικέρ ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο του συντρόφου μου. Ήταν ένα λικέρ φράουλα γνωστής ποτοποιίας της πόλης μας. Ξαφνικά μου δημιουργήθηκε η περιέργεια να δω τα συστατικά αλλά και την διαδικασία παραγωγής ενός σπιτικού λικέρ. Τα λεμόνια πάνω στον πάγκο που είχαν μόλις συλλεχθεί από την λεμονιά μας άρχιζαν να με φωνάζουν και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο λικέρ. Λικέρ λεμόνι με θυμάρι και δεντρολίβανο.

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία παραγωγής των συγκεκριμένων λικέρ και σε τι διαφέρουν από τα άλλα;

Η διαδικασία παραγωγής είναι σχετικά απλή και δεν διαφέρει από τον παραδοσιακό τρόπο που περιλαμβάνει εκχύλιση και «ζύμωση». Τα συγκεκριμένα είναι βιολογικά λικέρ και παραδοσιακά, σαν της γιαγιάς. Έχουν σαν βάση το τσίπουρο και όχι την αλκοόλη ποτοποιίας. Σαν σκέψη υπάρχει η αντικατάσταση της ζάχαρης με άλλες γλυκαντικές ουσίες ώστε να μπορούν και άνθρωποι που δεν τα πάνε καλά με την ζάχαρη (διαβητικοί ή άνθρωποι με healthy lifestyle) να τα απολαύσουν χωρίς ενοχές.

 

Πόσο χρόνο σου παίρνει κυρίως να τα φτιάξεις και ποιες γεύσεις έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα;

Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με την πρώτη ύλη. Η κάθε συνταγή έχει τους δικούς της ρυθμούς. Μπορεί από 1-2 μήνες έως 7-8 για πιο απαιτητικές γεύσεις. Το στάδιο της «ξεκούρασης» όπου δένονται οι γεύσεις είναι το πιο χρονοβόρο αλλά και πιο σημαντικό. Όπως προαναφέρθηκε, η πρώτη απόπειρα είχε γεύση λεμονιού. Η συνέχεια είχε πιο τοπικό χαρακτήρα αλλά και ένα μυστήριο. Επιλέξαμε ένα λικέρ κανέλας και το αγαπημένο μας μοναστηριακό με πληθώρα αρωμάτων και γεύσεων από 16 διαφορετικά βότανα. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα σκαριά μια μεγαλύτερη γκάμα γεύσεων, πικάντικων και ανατρεπτικών.

Έχεις σκοπό να ασχοληθείς και επαγγελματικά με το κομμάτι αυτό και με ποιον τρόπο;

Η αλήθεια είναι πως το έχουμε σκεφτεί σοβαρά από την στιγμή που ακούσαμε (μιλάω στον πληθυντικό γιατί δεν είμαι μόνη μου σε αυτό το εγχείρημα) για πρώτη φορά το Pos4work.  Μια ομάδα ανθρώπων που σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ασχολείται με την εκπαίδευση Startup ομάδων. Με την βοήθειά τους συμμετείχαμε σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας που διοργανώθηκε στην Πάτρα όπου μας ξεχώρισαν άνθρωποι του χώρου των επιχειρήσεων και είναι δίπλα μας δίνοντας μας πολύτιμες συμβουλές.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου και τα σχέδια σου για το άμεσο μέλλον;

Στόχος μας για το άμεσο μέλλον είναι να λάβουμε την καλύτερη δυνατή επιμόρφωση πάνω στο θέμα του μάρκετινγκ κ.λ.π και να φτιάξουμε γεύσεις που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο εκλεπτυσμένο ουρανίσκο.

Όλη η διαδικασία αυτή προέρχεται μόνο από εσένα ή έχεις και κάποιον συνεργάτη;

Φυσικά δεν θα μπορούσα να είμαι μόνη μου σε αυτό το βήμα. Δίπλα μου έχω τον σύντροφό μου και ελπίζω συνεργάτη μου στο άμεσο μέλλον. Πολύ σημαντική είναι και η υποστήριξη από τις οικογένειές μας και θα θέλαμε τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό!

Τι είναι αυτό που πιστεύεις πως θα κερδίσει το κόσμο και θα τον κάνει να αγοράζει τα λικέρ σου;

Αυτό που κέρδισε και εμένα ως καταναλωτή. Η ποιότητα και η βαθιά γεύση που σε κάνει να το θες ξανά. Οι πρώτες ύλες παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Όλες οι πρώτες ύλες είναι επιλεγμένες μία προς μία. Ακόμα, ζούμε σε μια εποχή που οι νέοι δεν μένουν στις κλασικές γεύσεις και πειραματίζονται. Με λίγη φαντασία ένα λικέρ μπορεί να απογειώσει την γεύση ενός κοκτέιλ που μπορεί ο καθένας να φτιάξει στο σπίτι του.

Έχεις σκοπό να επεκταθείς και στην παραγωγή διαφορετικών βιολογικών προϊόντων εκτός από λικέρ; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

Ιδέες υπάρχουν πολλές. Κάτι που έχει γυρίσει ξανά στην μόδα είναι το σιρόπι. Σιρόπι με οποιοδήποτε γεύση μπορείς να φανταστείς με λίγη ποσότητα νερού και λίγο πάγο μπορεί να γίνει ένα πολύ γευστικό και παράλληλα υγιεινό αναψυκτικό.

dete/ εφ. Κόσμος