Καταγραφή της φετινής χρονιάς στη Β’ ΕΛΜΕ

Πέρα από την αρχική αδυναμία συγκρότησης του Δ.Σ. και τις απουσίες κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς, είχαμε αρκετές δράσεις που υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται.

Επισκέψεις στα σχολεία: Φέτος προσπαθήσαμε να είμαστε παρόντες σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία. Έμφαση δόθηκε κυρίως στα περιφερειακά και σε όσα σχολεία είχαν κατά καιρούς την ανάγκη στήριξης της ΕΛΜΕ. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 30 επισκέψεις σε σχολεία. Κύριος στόχος μας ήταν να συζητήσουμε με τους συναδέλφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι συζητήσεις ανέδειξαν αρκετά προβλήματα με κυρίαρχα αυτά της διαχείρισης του προσωπικού και των συνεχών περικοπών στα ωρολόγια προγράμματα.

Συγκεντρώσεις – Παραστάσεις Διαμαρτυρίας: Είχαμε αρκετές συγκεντρώσεις – παραστάσεις διαμαρτυρίας. Παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν για τις τοποθετήσεις γενικότερα και ειδικότερα γι’ αυτές που αφορούσαν την ειδική αγωγή, για τις ιδρύσεις ολιγομελών τμημάτων, για τις εγγραφές στα ΕΠΑΛ, για την πλήρωση κενών σε περιφερειακά κυρίως σχολεία και το Μουσικό σχολείο. Σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις τα θέματα είχαν να κάνουν με τους αναπληρωτές και τους διορισμούς που έχουν παγώσει αν και οι ανάγκες υπάρχουν. Επίσης συμμετείχαμε στη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου για τα κενά ειδικοτήτων της μουσικής.

Συναντήσεις – Ενημερώσεις: Δώσαμε μεγάλο βάρος στην ενημέρωση – συνεργασία μέσα από συναντήσεις. Πραγματοποιήθηκαν οι εξής:

  • με τους Διευθυντές των σχολείων (για τις ανάγκες των σχολείων τους και το κτιριακό)
  • με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγρινίου και με Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων (για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία)
  • με τον δήμαρχο Αγρινίου και την υπεύθυνη αντιδήμαρχο Παιδείας (για τις ανάγκες των σχολείων, το κτιριακό και την μεταστέγαση των Ειδικών Σχολείων)
  • με βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας (κατάθεση υπομνήματος για θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης)
  • με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ για τη μεταστέγαση των Ειδικών Σχολείων
  • Ενημέρωση από τους αιρετούς για τις τοποθετήσεις

Πρωτοβουλίες – Προτάσεις: Μέσα από τις συναντήσεις καταθέσαμε διάφορες προτάσεις στους αρμόδιους φορείς:

  • Εμφάνιση των ωρών και των λειτουργικών κενών μετά από κάθε συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ
  • Μεταστέγαση των Ειδικών Σχολείων στο Παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου
  • Την κάλυψη αστικής ευθύνης κατά τις μετακινήσεις των συναδέλφων

Διοργανώσεις: Προσπαθήσαμε σαν μέσο ενημέρωση να οργανώσουμε δύο ημερίδες. Η πρώτη για την Ειδική Αγωγή διοργανώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Αγρινίου – Θέρμου. Αποφασίσαμε και για μία δεύτερη ημερίδα που θα αφορούσε τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, δυστυχώς όμως δεν είχαμε το χρόνο όπως αποδείχθηκε για κάτι τέτοιο. Θεωρούμε απαραίτητο η απόφαση να υλοποιηθεί από το νέο ΔΣ στην αρχή του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Δράσεις Πολιτισμού και άλλα:

  • Εκδήλωση της Β’ ΕΛΜΕ με κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
  • Συνέχιση του χορευτικού τμήματος για 4η χρονιά
  • Συνέχιση της πρωτοβουλίας για τις προσφορές μέσω της κάρτας της ΟΛΜΕ

Θέματα λειτουργίας – Οικονομικά: Τα οικονομικά της ΕΛΜΕ δυστυχώς δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ως γνωστόν οι ετήσιες συνδρομές είναι η κύρια πηγή εσόδων της ΕΛΜΕ. Από τα 20€ της συνδρομής τα 10€ δίνονται στην ΟΛΜΕ. Προσπαθήσαμε λοιπόν φέτος να τακτοποιηθούμε φορολογικά και οικονομικά. Σε ότι αφορά το πρώτο, η ΕΛΜΕ είναι πλέον φορολογικά ενήμερη. Σε ότι αφορά τα οικονομικά πετύχαμε με περικοπές των δαπανών σημαντική εξοικονόμηση και πλέον το ταμείο είναι πλεονασματικό. Για την καλύτερη διαχείριση των συνδρομών και για την αποφυγή της εφάπαξ επιβάρυνσης των συναδέλφων είναι καλό να γίνεται εξόφλησή τους μέσω της μισθοδοσίας, κάτι που πρέπει να υλοποιηθεί από το νέο ΔΣ άμεσα.

Και φέτος χορηγήθηκαν δάνεια από την ΕΛΜΕ για την βοήθεια συναδέλφων που είχαν ανάγκη στήριξης κυρίως για θέματα υγείας. Παρότι όλα τα τελευταία δάνεια κινούνται το ταμείο Αλληλοβοηθείας έχει καθοδική τάση, ενώ μεγάλο είναι το ερώτημα για τα παλαιά δάνεια που αποτελούν το 50% περίπου του ταμείου και δεν κινούνται. Θα πρέπει απαραίτητα πέρα από την προσπάθεια είσπραξής τους, να ακολουθηθεί η τακτική πολλών άλλων ΕΛΜΕ που έχουν σταματήσει την χορήγηση δανείων και μόνο στις περιπτώσεις σοβαρού προβλήματος υγείας χορηγούν οικονομική βοήθεια.

Κριτική Πεπραγμένων – Προτεινόμενες μελλοντικές δράσεις

Από τις προηγούμενες θητείες μας στο ΔΣ είχε παρατηρηθεί ένας μαξιμαλισμός στον σχεδιασμό των δράσεων. Με άλλα λόγια ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ομοειδών δράσεων που προτείνονταν, εμπόδιζε την σωστή υλοποίηση τους και το ξεκίνημα νέων τρόπων επίτευξης των σκοπών της ΕΛΜΕ. Κάτι τέτοιο είδαμε και φέτος αν και το επαναλαμβανόμενα μονότονο δίπτυχο ανακοίνωση – συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντικαταστάθηκε σε κάποιο βαθμό με άλλες δράσεις. Ο χρόνος δράσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Το τυπικό γραφειοκρατικό κομμάτι καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της θητείας κάτι που κατεβάζει τον καθαρό χρόνο δράσης στους έξι με επτά μήνες το χρόνο. Έτσι δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθούν πρωτοβουλίες ή να οργανωθούν εκδηλώσεις. Συνεπώς χρειάζεται να οργανώνονται λιγότερες δράσεις οι οποίες θα είναι όμως πολύ καλύτερα στοχευμένες. Επίσης είναι άμεση η ανάγκη για αλλαγή του καταστατικού και μεταβολή της θητείας των ΔΣ, από ένα σε δύο χρόνια.