ΚΙΝ.ΑΛ.: Η αυτονομία στο στόχαστρο

Τον διαμοιρασμό των ιματίων του κινήματος «δεξιά και αριστερά» θεωρούν ως κύρια αιτία των επιθέσεων που δέχονται στη Χαριλάου Τρικούπη, επιμένοντας ότι το κόμμα θα συνεχίσει να πορεύεται αυτόνομα.

Τη διάσπαση της πολιτικής αυτονομίας του φορέα θεωρούν στο Κίνημα Αλλαγής τον βασικότερο λόγο για τη στοχοποίηση που, όπως υποστηρίζουν, υφίστανται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα από διάφορα πολιτικά και μιντιακά κέντρα. Μάλιστα, οι επιθέσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις λαμβάνουν διαστάσεις καταπάτησης της στοιχειώδους ευπρέπειας στον δημόσιο διάλογο, όπως συνέβη με το σχόλιο του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη για τη Φώφη Γεννηματά.

Οπως τονίζουν στην «Εφ.Συν.» κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, οι συνθήκες πολιτικής πίεσης για το κόμμα της Κεντροαριστεράς δεν είναι για εκείνους πρωτόγνωρες. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απόπειρας των κύριων εκπροσώπων του δικομματισμού σήμερα, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, να διεμβολίσουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αποκομίζοντας ο καθένας για λογαριασμό του πολιτικά οφέλη. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστήριξε την Πέμπτη ο Μανώλης Οθωνας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο οποίος δίνοντας την κεντρική γραμμή σημείωσε ότι «η παράταξη είναι στοχοποιημένη και ο απώτερος στόχος είναι η αυτονομία της παράταξης και ο διαμοιρασμός των ιματίων της της δεξιά και αριστερά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος εκτίμησε ότι «τα συστήματα που δεν μας θέλουν αυτόνομους, ενοχλούνται», ενώ από την πλευρά του ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας, Παναγιώτης Βλάχος, έκανε μια διττή ανάγνωση: «Στο πολιτικό σκέλος υπάρχουν συμφέροντα που προτιμούν έναν σκληρό πολωτικό δικομματισμό και θέλουν να εξαφανίσουν το Κίνημα Αλλαγής», τόνισε σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και συμπλήρωσε ότι το δεύτερο σκέλος αφορά το ζήτημα της δεοντολογίας, στηλιτεύοντας μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους «που θέλουν να υπηρετήσουν τη σοβαρή δημοσιογραφία αλλά χρησιμοποιούν στον λόγο τους αναφορές σεξιστικές και απαξιωτικές για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την πρόεδρό του», αναφορά που απευθυνόταν στον Γ. Πρετεντέρη.

Πάντως, έχει αξία να επισημανθεί ότι αν και ουδείς στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αμφισβητεί ευθέως την αυτόνομη πορεία, εντούτοις είναι δεδομένες οι αντικρουόμενες τάσεις μεταξύ μερίδας στελεχών που θεωρούν πιο φυσιολογικό το κόμμα τους να έχει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και, από την άλλη, ορισμένων άλλων που προκρίνουν τους φιλικούς δεσμούς με τη Ν.Δ.

Στην ηγεσία υποστηρίζουν ότι δεν υφίστανται φυγόκεντρες τάσεις και η παράταξη ενωμένη δίνει τη μάχη της. Αυτό ήταν και το χθεσινό μήνυμα της κ. Γεννηματά σε τηλεδιάσκεψη με τους τομεάρχες όπου δήλωσε με νόημα ότι «είμαστε εδώ δυνατοί, αυτόνομοι και αυτός είναι ένας αγώνας αντοχής».

Εξάλλου, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι οι σαφείς αποστάσεις από τη Ν.Δ. και η αποδόμηση του κεντρικού κυβερνητικού αφηγήματος, π.χ. η μείωση 20% στους μισθούς, παίζουν σημαντικό ρόλο για τον «αποκλεισμό» και την εχθρική αντιμετώπιση που καταγγέλλει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από διάφορους διαύλους.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το επιχείρημα του «πολέμου» από τα ΜΜΕ δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αφού και παλαιότερα, σε συγκυρίες μη ευνοϊκές για τις επιδόσεις του κόμματος, το χρησιμοποιούσε ως έσχατο καταφύγιο στα εξ οικείων βέλη που δεχόταν. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ίσως αξιοποιηθεί και στο προσεχές μέλλον για άλλα ζητήματα…

 

 

https://www.efsyn.gr/