Σε κίνδυνο το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2017 – Επιστολή παρέμβασης του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης

Τον κώδωνα του κινδύνου να μην υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Δακοκτονίας Ελαιοκομικής Περιόδου 2017, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις κατανομές των πιστώσεων και την άκαιρη αλλαγή στην αρμοδιότητα ευθύνης για την προμήθεια των φαρμάκων, κρούει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Με επιστολή παρέμβασης του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου και στον αναπλ. Υπουργό Ιωάννη Τσιρώνη, ο Απ. Κατσιφάρας τονίζει πως ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και ζητά να δοθούν άμεσες  και αποτελεσματικές λύσεις, ώστε να στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς, προστατεύοντας έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόγραμμα δακοκτονίας ελαιοκομικής περιόδου 2017 βρίσκεται σε κίνδυνο από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις κατανομές των πιστώσεων και την άκαιρη αλλαγή  αρμοδιότητα ευθύνης για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας.

Είμαστε τέλος Φεβρουαρίου και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί αφού εκκρεμούν τόσο οι κατανομές των πιστώσεων ανά περιφερειακή ενότητα, όσο και η εγγραφή τους στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας που είναι βασικές διοικητικές προϋποθέσεις να δρομολογηθούν οι διαγωνισμοί.

Παράλληλα, με την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 14/2/2017 που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα εποπτεία και ελέγχου στο Υπουργείο Εσωτερικών, η κατάσταση δυσκολεύεται περαιτέρω σε ότι αφορά την προμήθεια φαρμάκων δακοκτονίας που μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε το Αγροτικής Ανάπτυξης.    

Θεωρούμε ότι η άκαιρη αυτή διαδικασία θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος έτους 2017, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην προστασία της αναμενόμενης ελαιοπαραγωγής.

Κύριοι Υπουργοί,

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και πρέπει να δοθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στα παρακάτω, ώστε  να στηρίξουμε από κοινού την προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, προστατεύοντας έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια.

Προτείνουμε δε:

  1. Την άμεση κατανομή των αναγκαίων πιστώσεων στις Περιφέρειες, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες
  2. Την έγκαιρη προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να συντομευθεί ο χρόνος των διαγωνισμών και να μην κινδυνεύει  η εφαρμογή του προγράμματος.

iii. Συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου σας με στελέχη των Υπηρεσιών μας που ασχολούνται με το θέμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για βελτίωση της εφαρμοζόμενης Δακοκτονίας με σύγχρονες μεθόδους και μέσα που θα κάνουν το πρόγραμμα περισσότερο αποτελεσματικό.

IV. Την επεξεργασία ενός πιο αποτελεσματικού μοντέλου δακοκτονίας τριετούς εφαρμογής, ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς διαγωνισμοί και να μειωθεί «ο δράκος της γραφειοκρατίας».