Σε “ειδική αποστολή” για την άμεση συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας βρίσκεται, με εντολή της Φώφης Γεννηματά, ο αρμόδιος τομέας του Κινήματος Αλλαγής.

Στην Χαριλάου Τρικούπη έχει σημάνει ούτως ή άλλως εκλογικός συναγερμός, καθώς αναλύοντας το παζλ των τελευταίων ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων με φόντο την παραίτηση Κοτζιά, εκτιμούν ότι έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ κι ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Έτσι η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον Γραμματέα της Κ.Ε., Μανώλη Χριστοδουλάκη και την Επιτροπή συγκρότησης ψηφοδελτίων να ολοκληρώσουν άμεσα την βολιδοσκόπηση, το σκανάρισμα και την επιλογή των υποψηφίων για την “μητέρα των μαχών”- χωρίς ωστόσο να επιβραδύνουν τους ρυθμούς για την αναζήτηση των κατάλληλων για την αυτοδιοικητική μάχη στελεχών.

Οι έχοντες βέβαια εμπειρία από ανάλογες διαδικασίες έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι αν δεν λυθούν πρωτίστως οι σχετικοί με την κάθοδο των κορυφαίων γρίφοι, δεν πρόκειται να μπουν ταχύτατα στις θέσεις τους τα άλλα κομμάτια του ίδιου παζλ.

Το γεγονός για παράδειγμα ότι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν πλέον το δικαίωμα της καθόδου σε τρεις διαφορετικές περιφέρειες, προκαλεί έντονο προβληματισμό και φέρνει δεύτερες σκέψεις σε όλους, όσοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατέλθουν στην περιοχή, όπου εικάζουν ότι θα κατέλθει -και θα κρατήσει στο τέλος την έδρα η Φώφη Γεννηματά.

Εγκυρότατες πληροφορίες εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα κατέβει πιθανότατα στο νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιλέξει για δεύτερη περιφέρεια, την Α’ Θεσσαλονίκης.

Η τριπλή κάθοδος της κυρίας Γεννηματά μπορεί να κλείσει με την κάθοδο στην Κρήτη, όπου το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί δυνάμεις και σημαντικούς υποστηρικτές και από τον αυτοδιοικητικό χώρο.

Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι προκειμένου να υπάρξει ιδιαίτερος πολιτικός συμβολισμός, ικανός να ρυμουλκήσει πασοκογενείς ψηφοφόρους η κυρία Γεννηματά ενδέχεται να κατέβει στο Ηράκλειο ή στην διεδρική του Λασηθίου.

Στο Ηράκλειο θα δώσει εκ νέου την μάχη ο στενός συνεργάτης της αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ., Βασίλη Κεγκέρογλου, ωστόσο συντοπίτες και στελέχη που υποστηρίζουν το Νίκο Ανδρουλάκη εντείνουν τις πιέσεις να κατέλθει στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Κρήτης.

Ο κ. Ανδρουλάκης όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ευρωβουλή, εκτός και αν προηγηθούν οι εθνικές εκλογές- σε αυτήν την περίπτωση θα επιλέξει ένα από τα τρία πεδία της Β’ Αθήνας.

Παρομοίως θα πράξει και η Εύα Καϊλή από την οποία ζητήθηκε να δώσει την μάχη στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Τι θα κάνει ο Β. Βενιζέλος;
Στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. απαντούν ότι ο γρίφος θα λυθεί σε τετ-α-τετ που θα έχει με την Φώφη Γεννηματά- πολιτικοί του φίλοι αναμένουν την κάθοδό του, όχι στην Θεσσαλονίκη αλλά στο Επικρατείας.

Σε γρίφο παραπέμπει και η συζήτηση για την εκ νέου κάθοδο με το Επικρατείας του Θανάση Θεοχαρόπουλου, αν και πληροφορίες λένε ότι ο αρχηγός της ΔΗΜ.ΑΡ. προσανατολίζεται για την ευρωβουλή.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι οι υποψηφιότητα του κ. Θεοχαρόπουλου θα κλείσει σε συνεννόηση με την κυρία Γεννηματά.

Ο πρώην πρωθυπουργός -που εκλέγεται χωρίς σταυρό- θα κατέλθει στην Αχαία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, κουβεντιάσει εκ του σύνεγγυς με την κυρία Γεννηματά να επιστρέψει στην εκλογική του περιφέρεια- όπου την μοναδική έδρα εξασφάλισε την προηγούμενη φορά ο στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Θ. Παπαθεοδώρου.

Στην περίπτωση διαφορετικού προσανατολισμού, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στην Α’ Αθήνας, όπου ήταν και στο παρελθόν υποψήφιος.

Στην Α’ Αθήνας όμως διεκδικεί την επανεκλογή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, εις εκ των βασικών στελεχών στην Επιτροπή ψηφοδελτίων.

Ο Γιώργος Καμίνης δε, που όπως αναμενόταν θα έδινε την μάχη των βουλευτικών εκλογών από την Α’ Αθήνας επίσης, κατευθύνεται προς την ευρωβουλή. Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης “βλέπει” προς της ευρωβουλή αλλά δεν αποκλείεται να δώσει την μάχη στην Β’ Αθήνας, στο νότιο ή δυτικό τομέα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Β’ Αθήνας έχουν ήδη ξεχωρίσει ενδιαφέροντα “δίδυμα”, που ενθαρρύνουν τις προβλέψεις για σκληρές ενδοοικογενειακές μάχες για την εξασφάλιση της μίας και μοναδικής έδρας (σ.σ. Σε κάθε τομέα, εκτός και αν το ΚΙΝ.ΑΛ. εξασφαλίσει μεγαλύτερο διψήφιο ποσοστό πανελλαδικά).

Στο νότιο Τομέα, όπου είναι πιθανό να κατέβει η Φώφη Γεννηματά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης θα αναμετρηθεί ο Σπύρος Καρανικόλας (από τον Τομέα Επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη) και η πρώην βουλευτής, Τόνια Αντωνίου- και οι δύο είναι στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά.

Στον Βόρειο Τομέα ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έχει αντίπαλο τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Πανταζή- αν και οι πληροφορίες δεν αποκλείουν το μπρα ντε φερ στην ίδια περιφέρεια του πρώην υπουργού με το Νίκο Ανδρουλάκη. Υποψήφιος θα είναι, επίσης, και ο Παναγιώτης Βλάχος.

Σκληρή μάχη θα δοθεί εκ των πραγμάτων και στον Δυτικό Τομέα των Αθηνών, όπου έχει έντονη καθημερινή παρουσία, ο Μιχάλης Καρχιμάκης- από το παπανδρεϊκό μπλοκ και με “διαχρονικές” σχέσεις με τον κόσμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- εκεί θα κατέβει μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -αποχώρησε για ένα μεγάλο διάστημα από την ενεργό πολιτική- Θάνος Ασκητής και ένα στέλεχος από τη νεότερη γενιά, η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Μέχρι στιγμής ενδιαφέροντα “δίδυμα” εντοπίζονται επίσης εκεί που έχουν σχεδόν κλειδώσει οι λίστες των υποψηφίων.

Στην Ηλεία για παράδειγμα αναμένεται σκληρή μάχη ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Κουτσούκο και τον πρώην βουλευτή και υποψήφιο εκ νέου του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη.

Στην Αιτωλοκαρνανία, όπου διατηρεί ισχυρές δυνάμεις επιστρέφει ο Θάνος Μωραϊτης για να αναμετρηθεί με το νυν βουλευτή, Δημήτρη Κωνσταντόπουλο.

Περισσότερο περίπλοκη δείχνει η κατάσταση στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου εξακολουθεί να συζητείται η κάθοδος της Εύας Καϊλή, ενώ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ωστόσο ένα από τα σίγουρα δίδυμα που θα κονταροχτυπηθούν είναι ο παπανδρεϊκός, πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης και ο στενός πολιτικός φίλος του Νίκου Ανδρουλάκη, νυν αντιδήμαρχος Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης.

Να επιστρέψει ως υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης σκέφτεται, όπως λέγεται και ο πρώην υπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης , που είχε εκφράσει ενδιαφέρον και για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην Α΄ Πειραιά θα διεκδικήσει την έδρα, το γνωστό στέλεχος και πρώην βουλευτής, Δημήτρης Καρύδης- όπως και ο Στέλιος Μανουσάκης πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγουενώ δεν αποκλείεται να κατέβει και ο Αλ. Πόντας.

Στην Β’ Πειραιά θα δώσει για πρώτη φορά εκλογική μάχη ως υποψήφιος ο Στ. Μαλέλης-, όπως και ο της νεότερης γενιάς (γιος πρώην βουλευτή), Δ. Διαμαντίδης αλλά και ο Π. Καμμάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τέλος στη Λάρισα το “τρίδυμο” που θα διεκδικήσει την μοναδική για το ΚΙΝΑΛ, έδρα στην περιφέρεια: δηλαδή ο πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρώην βουλευτής, Β. Έξαρχος και ο προερχόμενος από το Ποτάμι. κ. Μπαργιώτας.