«Το Κίνημα» για την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εκδίκασης ασύλου

Η πιθανότητα κατάργησης του δεύτερου βαθμού εκδίκασης ασύλου, όπως ανακοινώθηκε μετά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, σαφέστατα θα ισοδυναμεί με καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ θα αποτελέσει ένα ατελέσφορο όσο και επικίνδυνο πολιτικό βήμα. Η θέση της Ένωση Διοικητικών Δικαστών ήταν σαφής.

Το εναρκτήριο λάκτισμα στη νέα κατεύθυνση, το έδωσε η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ήταν ένα συνειδητό και απροκάλυπτο πισωγύρισμα που υπονομεύει κάθε προσπάθεια για μία αποτελεσματική πολιτική για το προσφυγικό.

Η σύσταση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε αποτελέσει ένα θετικό βήμα που συγχρονίστηκε με ένα διαχρονικό αίτημα του μεταναστευτικού πληθυσμού πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, παρά τις διοικητικές αδυναμίες του.

Η επίσκεψη του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού τον Αύγουστο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και οι διθυραμβικές δηλώσεις του, ήταν απολύτως προσχηματικές και διατυπώθηκαν στο πλαίσιο ωραιοποίησης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι άθλιες και απάνθρωπες, όπως παραδόθηκε από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τα προβλήματα γύρω από το μεταναστευτικό, σε αυτή τη συγκυρία, απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και διαχειριστική ικανότητα. Η νέα κυβέρνηση, δυστυχώς με το «καλημέρα σας» δείχνει να έχει επιλέξει έναν δυστοπικό δρόμο στη διαχείριση του θέματος για λόγους εντυπώσεων και όχι αποτελεσμάτων.

Ο Gaston Bachelard, έγραψε ότι «ένα άλυτο πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα που έχει τεθεί κακώς».