Κλάπας για τους μετανάστες στην Πάτρα: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος επισκέφθηκε τους χώρους που διαμένουν οι μετανάστες, «δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, για αυτό θέλουμε να μεταφερθούν οι μετανάστες σε δομές φιλοξενίας, αφού κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποκαθίστανται τα δικαιώματά τους, σε ότι αφορά το άσυλο και την καταγραφή τους».

Σχετικά με το χρόνο υλοποίησης του σχεδίου μετακίνησης των μεταναστών, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο γενικός γραμματέας είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για το πότε ακριβώς θα γίνει». Ο γενικός γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, με μέλη του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου και της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με εκπροσώπους οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στις άτυπες δομές, όπου μένουν οι μετανάστες.

«Σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν να ακούσω τις απόψεις που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία, στους φορείς και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις δομές, όπου τους εξήγησα τι μπορούμε να κάνουμε για τους μετανάστες» είπε ο κ Κλάπας και συνέχισε: «θα ακολουθήσουν συζητήσεις, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, «ο κ. Κλάπας δεν έφερε κάποια απόφαση, απλώς είχε προβληματισμούς και όλα τα θέματα, όπως είπε, θα τα δουν με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.» «Εμείς», συνέχισε ο Κώστας Πελετίδης, «δώσαμε στον κ. Κλάπα τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τους μετανάστες», σύμφωνα με τις οποίες, «η θέση μας εξακολουθεί να είναι η δημιουργία ανοιχτών και δημόσιων προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Σε αυτά τα κέντρα, σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, «πρέπει να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή».

Όσον αφορά στις συναντήσεις στον δικηγορικό σύλλογο, το μέλος του Δ.Σ. Χρύσα Βουλδή είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτό που προέχει είναι η στοιχειώδης προστασία της ασφάλειας και της υγιεινής των μεταναστών», προσθέτοντας ότι «ο δικηγορικός σύλλογος είναι σε ετοιμότητα για ότι μας χρειαστούν σε ότι αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων» .

Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του δικηγορικού συλλόγου Γιώργος Κουκούλης, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο γενικός γραμματέας ήθελε να ενημερωθεί για την λειτουργία της επιτροπής, προσθέτοντας ότι «εμείς από την πλευρά τονίσαμε ότι ο δικηγορικός σύλλογος δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτό το ζήτημα, διότι είναι αμιγώς πολιτικό». Όμως, όπως σημείωσε, «αυτό που ενδιαφέρει τον δικηγορικό σύλλογο, με το θεσμικό του πάντα ρόλο, είναι ότι μετανάστες που ζουν σε άθλιες συνθήκες, πρέπει να προστατευθούν.»