Αυστηρότερη γίνεται η διαδικασία των ελέγχων για την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων ΡΟS για όλα τα επαγγέλματα των οποίων η σχετική προθεσμία προμήθειας και λειτουργίας των μηχανημάτων για τις συναλλαγές των φορολογούμενων με κάρτες έληξε στο τέλους του Ιουλίου.

Σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ προβλέπεται ότι οι υπόχρεοι για να μην τους επιβληθούν πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος στην περίπτωση που δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως POS, θα πρέπει να αποδείξουν εντός τριάντα ημερών από την υποβολή της καταγγελίας ή από την κοινοποίηση ελέγχου ότι πράγματι έχουν θέσει σε εφαρμογή και χρησιμοποιούν τα POS για τις συναλλαγές των φορολογούμενων.

Η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όριζε ότι για την αποφυγή του προστίμου προυπόθεση ήταν η κατάθεση του πιστοποιητικού της παραγγελίας για την προμήθεια του POS από την τράπεζα. Πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο το υπουγείο Οικονομικών επιχειρεί να κάνει πιο αυστηρές τις διατάξεις και να επιταχύνει την συμμόρφωση όλων των υπόχρεων επαγγελματιών στο νέο καθεστώς των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα σε μία προασπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ