Οι κοινωνικές δομές δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και ενσωμάτωσης για τα ΑμεΑ

Ο κρίσιμος ρόλος των κοινωνικών δομών, ως φορέων στήριξης και ενσωμάτωσης των Ατόμων με Αναπηρία στην Δυτική Ελλάδα, ήταν το θέμα ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 στο «Royal Theater» στην Πάτρα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Η εκδήλωση οργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία,  στις 3 Δεκεμβρίου και παρουσία εκπροσώπων δεκάδων κοινωνικών δομών απ’ όλη τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και του Παραολυμπιακού Κινήματος.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας  αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας,  ώστε να εμπλουτίζονται οι κτιριολογικές υποδομές και ο εξοπλισμός των κοινωνικών δομών και να ενισχύονται οι δράσεις τους.

«Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας σήμερα, είναι ορατό, είναι χειροπιαστό, απεικονίζεται στη δράση, στο πολυδιάστατο έργο των κοινωνικών δομών, σε όλη την Περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας. Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και στους εκπροσώπους των κοινωνικών δομών.

«Μέσα από αυτή τη συνεργασία, καταφέραμε πολλά από το ίδιο μετερίζι, με την ίδια κοινή αγωνία, ώστε κάθε φορά να βρεθούν χρήματα, να εξασφαλιστούν οι πόροι, να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, να τρέξουν διαδικασίες, να αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα οι ανάγκες μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για υποδομές και στήριξη δομών για ΑμεΑ, μεταξύ των οποίων το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) στο Αγρίνιο, ο Σύλλογος Γονέων για την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση ατόμων με Νοητική Στέρηση Αχαΐας «Μαχητές» στην Πάτρα,  ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Ναυπάκτου «Αλκυόνη» και στην Πάτρα η νέα Μονάδα Σπαστικών Παίδων και το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Ατόμων με Νοητική στέρηση «Μέριμνα.

Το δικαίωμα στην κοινωνική αξιοπρέπεια δεν μπαίνει και δεν πρέπει να τίθεται σε κανενός είδους διαπραγμάτευση, επισημάνθηκε στην εκδήλωση απ’ όλους τους ομιλητές. Πρόκειται για  ένα δημοκρατικό δικαίωμα, που το δικαιούται ο κάθε πολίτης, σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

«Βασικός μας στόχος είναι η συμπόρευση του αναπηρικού κινήματος με την κοινωνία των πολιτών, αίροντας τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις, γιατί μόνο με συμπόρευση και σύμπνοια μπορούμε να διατηρήσουμε μια αδιάρρηκτη αλυσίδα που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη», επεσήμανε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Γ’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Αντώνης Χαροκόπος.

«Φέτος με σύνθημα το αναπηρικό κίνημα στο προσκήνιο, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια, τίποτα για εμάς χωρίς εμάς, με μια σειρά εκδηλώσεων σε κεντρικές πόλεις. Θέλουμε να τοποθετηθούμε με καθαρότητα, με ευθύτητα και επάρκεια για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα που έρχεται, για τα ΑμεΑ, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τομές και θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς της ζωής των ΑμεΑ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, καταλήγοντας πως «η αποκλειστική ευθύνη για τις πολιτικές και τη χρηματοδότηση που αφορούν στα ΑμεΑ, θα πρέπει να περάσει στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αρωγός στις δράσεις μας και υποστηρικτής των αιτημάτων του αναπηρικού κινήματος αποδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με συνεχή προσανατολισμό στην κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων, Ανδρέας Λίβανος.

«Η Ελλάδα κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στο χώρο του αθλητισμού των ΑμεΑ. Στο εξωτερικό μας αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο θαυμασμό και σεβασμό από ότι στην Ελλάδα και αυτό γιατί δυστυχώς στη  χώρα μας ακόμα η κοινωνία, η Πολιτεία, δεν έχουν στηρίξει με τον τρόπο που πρέπει το αθλητικό και γενικά το αναπηρικό κίνημα», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης.

Στην καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την προσέλκυση ΑμεΑ και την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ των Special Olympics Hellaς, Διονύσης Κοδέλλας. «Την επόμενη τριετία θα επισκεφθούμε 3.000 σχολεία, ενημερώνοντας τουλάχιστον 10.000 μαθητές, στο πλαίσιο του ανοίγματος της κοινωνίας προς τα Άτομα με Αναπηρία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το έργο και ο σκοπός των Κοινωνικών Δομών των ΑμεΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και των Αθλητικών Σωματείων Ατόμων με Αναπηρία, ενώ βραβεύθηκαν πρόσωπα για την προσφορά τους στα ΆμεΑ και σε αθλητές που είχαν σημαντικές διακρίσεις σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε Πανελλήνια, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα και σε προπονητικά προγράμματα των Special Olympics.

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της Περιφέρειας παρέστησαν επίσης,  ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Αγγελόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας και ο  Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Εθελοντισμού  Δημήτρης Κωσταριάς.